Popularna PUZAVICA: Evo kako da pravilno negujete bršljan i oplemenite dvorište i dom
Foto: Pixbay

Dekorativna je i laka za održavanje, a potrebno je pratiti samo nekoliko smernica.

Ako planirate da je gajite u zatvorenom prostoru, onda bi trebalo da imate u vidu da bršljan ne podnosi suv vazduh. Najviše joj prija toplota danju, a noću hladnija prostorija. Bršljan je najbolje gajiti u senovitom ili polusenovitom delu vrta, ali i na jakom suncu je vitalan.

Bršljan ne spada u parazitske penjačice i ne šteti drvetu na koje se prilepi, ali mehanički može naneti štetu ako ga potpuno obraste. Raste po šumama, na tlu i prilepljen uz drveće, na vlažnim položajima, pored reka, na stenama. To su mu prirodno date karakteristike, koje se u oblikovanju vrta mogu iskoristiti da bi se postigli odlični efekti.

Zelenolisne sorte su skromnije od šarenolisnih. Leti bršljan traži dosta vode i redovnu prihranu. Zaperak bršljana je moguće skratiti, a odrezane delove, dugačke minimalno 10 centimetara, brzo će pustiti korenje u saksijama sa malo mešavine treseta i peska.

Lišće bršljana treba prskati ili prati. Često ga napadaju lisne i štitaste uši.

Zeleni zidovi

Bršljan se može upotrebiti za maskiranje neuglednih građevinskih objekata i za stvaranje prijatnijeg zelenog okruženja u vrtu, balkonu ili pasažu. Potrebno je samo postaviti biljke bršljana u podnožju površine i njegove grane usmeriti kopčama, kanapom ili bambus štapom i žicom ka vertikalnoj površini.

Već tokom prve sezone ova puzavica će se dobro učvrstiti svojim korenčićima za površinu i temeljno je prekrivati.

Bršljan ima sposobnost da brzo raste i da svojim puzavim granama prekriva svaku površinu, a ograda predstavlja savršenu potporu za njega. Zbog toga je idealan i za ukrašavanje običnh ograda, od pletene žice ili nekog običnijih materijala.

Zeleni slapovi

Bilo da gajite biljke u velikim žardinjerama, na stepeništima ili jednostavno na balkonu, uvek je poželjno imati nekakvo zelenilo koje će slapovito padati svojim grančicama, maskirati posudu i obogatiti frontalni izgled. A bršljan je savršen za to. Ujedno može poslužiti kao celogodišnja zimzelena postavka za sezonsko cveće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading