SPRETNI I POLETNI! Dalmatinci, hrabri vatrogasci
Foto: Shutterstock

Zahvaljujući svojoj spretnosti, bili su među rasama koje su korišćene za pratnju kočija, pomagali su u raščišćavanju puta za konjske zaprege. Takođe su bili zaposleni i u vatrogasnim službama, čisteći put pred kočijom sa konjima. Moguće je da ih iz tog razloga u popularnoj kulturi često vezuju upravo za vatrogasce, piše magazin „Pas“.
U 18. veku utvrđeno je da dalmatinci deluju umirujuće na konje koji su vukli engleske kočije, te su ljudi ubrzo počeli da ih uče da trče pored njih.

Tokom ere konjske vučne opreme trčali su pored konja kako bi osigurali da ih pešaci na putu ne zastraše ili ih ne uspore, a zabeleženo je da su se ponašali i kao sirene, lajući i tako upozoravajući pešake da je vatrogasna služba na putu. Takođe, dok su vršili svoju dužnost, konjima nije bilo prijatno da budu u blizini vatre, pa su ih dalmatinci održavali mirnim.

Ovi psi su odlični čuvari, a još jedna njihova uloga bila je da se postaraju da se ništa ne ukrade iz kočija dok vatrogasci rade svoj posao. Tako su ubrzo postali uobičajeni dodatak vatrogasnih stanica, ali i simbol vatrogasne službe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading