UVEK SVOJA Ako ste odlučili da u svoj dom dovedete macu, nemojte da očekujete da vam bude veran prijatelj poput psa
Shutterstock

Posedovanje mačke ima mnoge prednosti, ali veoma je važno da upoznate potrebe i način života pre nego što se odlučite da je uzmete za novog četvoronožnog prijatelja.

Mačke nisu životinje čopora

Važno je da znate da su mačke solitarne životinje, za razliku od pasa. To znači da ne žive u grupi odnosno čoporu. Ovu osobinu mačaka trebate uvek imati u vidu, jer mnogi novi vlasnici mačaka očekuju privrženost koju često imaju prilike da vide u odnosu vlasnika i njihovih pasa. One mogu pokazivati izuzetnu privrženost prema jednom članu porodice, ali uglavnom imaju potrebu da određeno vreme budu same. Značajan deo vremena, mačke provode u spavanju i u tom periodu neće prihvatiti da ih mazite ili uznemiravate na bilo koji način.

UVEK SVOJA Ako ste odlučili da u svoj dom dovedete macu, nemojte da očekujete da vam bude veran prijatelj poput psa

Shutterstock

 

Nije neophodno da izlaze

Nažalost, urbana sredina je na mnogo načina postala nesigurna za mačke, pa je bitno uzeti u obzir sve faktore i izvagati za i protiv, te biti svestan opasnosti koje vrebaju napolju. Ona može živeti u stanu i biti savršeno srećna bez izlazaka napolje, a ako živite u neprometnoj okolini i vaša mačka je zdrava, sterilisana, vakcinisana, snalažljiva, spretna i ako je odranije navikla na ovakav život, možete svoju mačku puštati i napolje.

Mačke traže zabavu

Pošto su najčešće u manjem životnom prostoru u odnosu na teritoriju koju imaju u prirodi, domaće mace troše znatno manje energije. Vremenom, nedostatak aktivnosti dovodi do pojave dosade koju često kompenzuju uzimanjem dodatnih količina hrane, iako nemaju potrebe za tim. To vremenom dovodi do povećanja telesne mase i do ozbiljnih poremećaja metabolizma, tako da ovakvo stanje treba preduprediti. Ovo je i jedan od razloga zašto posudu sa hranom ne bi trebalo da držimo stalno punom, već isključivo sipati količinu koja je preporučena na dnevnom nivou. Ukoliko se dogodi da vam maca traži dodatnu hranu ili poslastice, to može značiti da joj je dosadno, pa umesto hrane probajte da je animirate i skrenete pažnju nekom igrom. 

UVEK SVOJA Ako ste odlučili da u svoj dom dovedete macu, nemojte da očekujete da vam bude veran prijatelj poput psa

Shutterstock

 

Sam svoj majstor

Mačke nije potrebno kupati jer one same brinu o čistoći svojeg krzna, osim ako se negde jako uprljaju i ne mogu se same očistiti. Mačka je vrlo uredna životinja i svakodnevno satima uređuje svoje krzno da bi sa sebe skinula prljavštinu i nepoželjne mirise. Već u uzrastu od tri nedelje, maca zakopava svoj izmet pa je važno, ako se drži u stanu, da uvek ima čist pesak. U suprotnom, maca će vršiti nuždu na čistijim mestima. Mačji pesak ili toalet treba uvek da bude udaljen od njene hrane i postavljen na mirnom mestu. Treba ih četkati jednom nedeljno, a naročito u proleće i jesen kada je vreme linjanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading