Svi je imamo u domu: Ovi trikovi sa aluminijumskom folijom će vam olakšati život
Foto: Pixbay

Za sjaj lonaca

Aluminijumska folija može pomoći u čišćenju zagorelih i zamrljanih lonaca, baš poput sunđera, ona će ukloniti nečistoću i vratiti posuđu sjaj.

Kako je upotrebiti: uzmite komad alu-folije, oblikujte veliku lopticu i njom trljajte površinu lonca koju želite očistiti.

Uklanjanje masnoće iz rerne

Obična kuglica od aluminijumske folije može biti odlično rešenje za čišćenje rerne.

Kako je upotrebiti:poprskajte prljavu površinu smesom od sode bikarbone i limunovog soka, ostavite da se suši pet minuta i zatim istrljajte alu-folijom.

Čišćenje srebra

Još jedna upotreba alu-folije jest za čišćenje srebrenih predmeta kada izgube sjaj zbog naslaga prašine i nečistoće.

Kako je upotrebiti: u veliku posudu stavite vruću vodu i nekoliko kašičica soli te je prekrijte aluminijumskom folijom. Uronite u vodu predmete koje želite očistiti te ih ostavite 20 minuta da se namaču za što bolje rezultate.

Čišćenje pegle

Površinu pegle možete očistiti alu-folijom sa kašičicom soli. Folija će ukloniti crni sloj koji se formira na pegli.

Kako je upotrebiti: na dasku za peglanje stavite aluminijumsku foliju, prekrijte je kašikom soli i vrućom peglom prelazite preko nje. Ostavite da se ohladi, a zatim čistom krpom odstranite ostatke soli s pegle.

Oštrenje makaza

Ako vam se čini da vaše makaze više ne režu kao pre i da biste ih trebali naoštriti, problem možete rešiti alu-folijom.

Kako je upotrebiti: uzmite veliki komad aluminijumske folije i presavijte ga više puta kako biste dobili debeli sloj. Zatim ga nekoliko puta zarežite makazama koje treba naoštriti.

Čišćenje rešetke za grill

Za uklanjanje masnih naslaga i tragova hrane s rešetke za grill, upotrebite alu-foliju i sodu bikarbonu.

Kako je upotrebiti: navlažite malu količinu sode bikarbone vodom i tom smesom natrljajte rešetku. Ostavite da deluje oko 10 minuta te potom energično istrljajte velikim komadom aluminijumske folije.

“Popravljanje” baterija

Često se događa da igračke i neki mali kućanski aparati prestanu raditi jer su baterije izgubile kontakt. Kad se to dogodi, rešite problem alu-folijom.

Kako je upotrebiti: savijte aluminijumsku foliju koliko je potrebno da dobijete potrebnu debljinu pa je stavite na mesto gde baterija i predmet dolaze u kontakt. Zatim uključite predmet da proverite radi li.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading