DA VAM CVEĆE BUJA KAO IZ VODE: Evo kako da napravite najbolje prirodno đubrivo
Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, hrana iz vaše kuhinje prija i vašem cveću. Mnoge namirnice i ostaci od kuvanja i jela pogoduju lepoti rezanog, sobnog i balkonskog cveća.

Sobne biljke zahtevaju pravilnu negu. Prihranite ga zato ovim prirodnim đubrivom i videćete šta će se desiti.

Ovo đubrivo možete napraviti sami!

Sastojci:

1 supena kašika šećera;
30 ml paste za zube;
voda u kojoj se kuvao krompir;
talog od kafe.

Zašto baš ovi sastojci?

Cveće obožava šećer jer sadrži glukozu i fruktozu. Glukoza biljkama služi kao izvor energije. Povremeno sipajte kašiku šećera po površini zemlje, a zatim zalijte biljku. Ovo je neophodno uraditi jednom nedeljno.

Sobno cveće ne voli kiselo tlo, a pasta za zube će vam pomoći da se nosite sa tim. U 1 litar vode iscedite oko 30 ml paste za zube, promućkajte vodu pa zalijte cveće. Kalcijum će na taj način direktrno ući u  zemlju i obezbediti hranu korenu biljke.

Biljke obožavaju skrob. Stoga nikad ne prosipajte vodu u kojoj se kuvao krompir. Jednostavno je ohladite i tom vodom zalijte sobne biljke.

Ako pijete domaću kafu nikad ne bacajte talog. Njega dodajte zemlji koju koristite za sadnju sobnog bilja. Kafa sadrži mnogo azota, a biljke to obožavaju. Ali nikad ne stavljajte talog od kafe na površinu saksije, uvek ga izmešajte sa zemljom prilikom presađivanja cveća.


Rezano cveće voli limunadu pa će u vazi ostati sveže i desetak dana duže ako u vodu istisnute sok od pola limuna ili umutite vitamin C u prahu. Isto ćete postići i ako vodi dodate aspirin, odnosno 2 kašike jabukovog sirćeta i 2 kašike šećera. Ono će duže ostati svežije ako ga pre stavljanja u vazu malo podrežete ispod tekuće vode.

Ruže (i ostalo cveće) kojima su se obesili cvetovi jer ih niste odmah stavili u vazu, ponovo će se uspraviti i oživeti ako njihove stabljike na kratko držite u vrućoj vodi. No, kako rezano cveće baš ne voli voće, pored vaze nikad nemojte držati činiju s voćem jer će ono pre uvenuti. Voda u kojoj držite cveće neće se usmrdeti ako u nju stavite komadić drvenog uglja za roštilj.

Cveće, posebno ono koje se ponosi svojim listovima, voli pivo. Zato će njihovi listovi postati sjajno zeleni ako ih, nakon što ih suvom krpom očistite od prašine, obrišete rastvorom piva i mlake vode u odnosu 1:1. Ustajalo pivo, mineralna voda, crni čaj i iskorištene filtar vrećice od čaja idealno su gnojivo za sve vrste cveća pa ih nemojte baciti, već ih dodajte vodi za zalivanje. Sobne i balkonske biljke možete zalivati i talogom od kafe, kao i vodom u kojoj se kuvao krompir, ali i jaja. Isto tako vodi za zalivanje možete dodati i ljuske od jaja i pustiti ih da odstoje preko noći, ali i sveži ili suvi kvasac.

Balkonsko cveće, ali i vrtno cveće, bolje će uspevati obložite li zemlju oko njih korama od banana koje su takođe učinkovito gnojivo. Ako želite da vaš paprat bude posebno lep i bujan, vodi za zalivanje jednom nedeljno dodajte malo mleka. Za razliku od rezanog cveća, sađeno cveće voli jabuke pa su komadići jabuke utisnuti u zemlju idealno gnojivo koje posebno podstiče cvetanje. Hranom se možete boriti i protiv biljnih parazita, pa za preventivu u zemlju utisnite čen belog luka.

U slučaju da ste zakasnili, biljnih uši i paukova se rešite tako da cveće 3 puta nedeljno prskate "preparatom od luka" - u hladnu vodu stavite sitno naseckani luk i pustite da odstoji jedan dan, procedite i prelijte u bočicu s raspršivačem ili pak to učinite vodom u kojoj su se kuvale ljuske od luka.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading