FRANCUSKI SPACIJALITET KROMPIR IZ RERNE Okrepiće vas u hladnim danima
Schutterstock
 

Naziv potiče od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, a jelo datira iz 18. veka, kad se prvi put pominje u knjigama kuvara. Osim krompira, luka i slanine, koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri. Tartiflet se najčešće može naći u menijima na skijaškim mestima kao glavno jelo za okrepljenje posle skijanja. Francuska je 2014. dobila „crvenu etiketu“ za osiguranje kvaliteta za ovo jelo.

 

FRANCUSKI SPACIJALITET KROMPIR IZ RERNE Okrepiće vas u hladnim danima

Schutterstock

 

 

Jednostavan tartiflet

Sastojci:

1 kg krompira

350 g slanine

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

3 kašike belog vina

60 ml pavlake za kuvanje

450 g sira (ili pavlake)

so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isecite na šnite pa ispržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i beli luk sitno iseckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i beli luk, pa sipajte ostatak krompira. Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.

SAVET Sir pre pečenja držite na sobnoj temperaturi da omekša

 

Beli tartiflet

Sastojci:

500 g krompira

200 ml pavlake za kuvanje

1/2 glavice crnog luka

1 čen belog luka

100 g rendane mocarele

100 g mekog sira

100 g kamambera

1 kašičica origana

1 kašičica bosiljka

so, biber

Priprema:

Krompir skuvajte i isecite na manje komade. Crni i beli luk kratko prodinstajte. U dublju tepsiju sipajte krompira taman toliko da pokrije dno, sipajte dinstani luk, te začinite. U ostatak krompira dodajte rendanu mocarelu i promešajte. Sipajte u tepsiju, prelijte pavlakom, pa poređajte kriške sira. Pecite 20 minuta na 200 stepeni.

SAVET Krompir kuvajte s ljuskom pa oljuštite jer će jelu dati bogatiju teksturu

 

Vegetarijanski tartiflet

Sastojci:

200 ml sojinog mleka

3 batata

2 kašičice biljnog ulja

100 ml belog vina

1 glavica crnog luka

1 kašičica timijana

1 čen belog luka

250 g bri sira

Priprema:

Batat oljuštite, prepolovite i skuvajte. Crni i beli luk sitno iseckajte i na ulju u tiganju propržite, pa dodajte belo vino. U veću šerpu pomešajte sojino mleko, timijan i izdinstani luk. Kad proključa, ubacite batat i kuvajte oko 5 minuta. Pola smese sipajte u tepsiju, izrendajte bri pa dodajte drugu polovinu. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.

SAVET Da bi se batat lepše isekao, nemojte ga tokom kuvanja probadati viljuškom

FRANCUSKI SPACIJALITET KROMPIR IZ RERNE Okrepiće vas u hladnim danima

Schutterstock

 

 

Drugačiji tartiflet

Sastojci:

1/2 glavice karfiola

50 g putera

200 g dimljene slanine

2 čena belog luka

200 ml belog vina

300 ml pavlake za kuvanje

200 g mekog sira

Priprema:

Cvetove karfiola odvojte i prokuvajte. Ocedite ih pa ih propržite na puteru. U istom tiganju propržite sitno seckanu slaninu i beli luk. Sipajte belo vino, pa kad proključa ubacite pavlaku. Kad se sjedini, dodajte cvetove karfiola pa isključite ringlu. Sve prebacite u tepsiju, pa poređajte meki sir. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta, dok sir ne dobije zlatnu boju i postane hrskav.

SAVET Možete izbaciti pavlaku i povećati količinu sira

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading