SOČIVO superiorna mahunarka koja je NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA
Schutterstock
 

Osobe na dijeti bi trebalo da ga uvrste u jelovnik jer kašičica sočiva ima svega 14 kalorija. Osim toga, bogat je izvor lako probavljivih vlakana, koja podstiču varenje i daju osećaj sitosti. Ukoliko nemate iskustva s njim, jer mnogi nemaju naviku da ga kupuju, za početak probajte zimsku čorbicu ili varivo. Takođe je ukusan kao dodatak salati ili sastojak namaza.Vrste sočiva

Postoji oko 40 vrsta sočiva, a kod nas je najzastupljenije smeđe, zeleno i crveno.

Smeđe je najpoznatije sočivo i naći ćete ga u svakoj prodavnici zdrave hrane i vrlo je jeftino u odnosu na ostale suve mahunarke.

Zeleno sočivo se najduže kuva, pa opet bude tvrđe pod zubima, tako da je idealna namirnica za salatu.

Crveno ima najslađi ukus, priprema se za samo 30 minuta i ako se prekuva može postati gnjecavo. Odlično je ako pokušavate da privolite decu da jedu sočivo. Najviše se koristi za supe i čorbe.

 

Potapanje preko noći

Sočivo je inhibitor tripsina, enzima koji ima ulogu u varenju jer sadrži relativno veliku količinu fitata koji smanjuju apsorpciju minerala iz sočiva. Zbog toga je najbolje da ga noć uoči kuvanja potopite u mlakoj vodi jer će se tako sadržaj fitata smanjiti.

 

Kako se kuva

Na dan kuvanja ocedite vodu u kojoj je sočivo bilo potopljeno, sipajte ga u lonac i ulijte vodu. Treba da je bude tri puta više od sočiva. Kada voda proključa, smanjite temperaturu ili pokrijte poklopcem. Ukoliko želite salatu od sočiva, kuvajte ga kraće da bi zadržalo malo tvrdoće, umesto da postane gnjecavo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading