NEIZOSTAVAN DEO SVAKE ZIMNICE Recept za kuvani domaći paradajz
Foto: Pexels

Odličan je za pravljenje domaće paradajz čorbe, kao dodatak jelima ili da ga popijete kao sok, jer je veoma ukusan i zdrav.

Bitno je da birate zreo i zdrav paradajz koji nema oštećenja ili tragove truljenja.

Napravite najlepši kuvani paradajz po receptu naših baka, kome će luk i peršun dati poseban šmek.

Sastojci:

4 kg paradajza
500 g crvenih paprika
2 glavice luka
veza peršuna
so

Priprema:

Paradajz dobro operite i očistite od eventualnih zelenih ili trulih delova.

Isecite ga na malo krupnije kocke i stavite u dublju šerpu.

Paprike takođe operite, očistite i isecite na tanke trakice.Crni luk isecite na kockice, sitno naseckajte peršun, pa sve dodajte u šerpu.Posolite po ukusu.

Stavite da se kuva na umerenu vatru uz povremeno mešanje, dok ljuska paradajza ne počne da se odvaja.

Sklonite sa šporeta, pa dobro procedite kriz gustu cediljku i dobro sve ispasirajte, da se izvođi što više tečnosti.

Dobijeni propasirani paradajz ponovo vratite u šerpu i kuvajte uz konstantno mešanje, dok se količina ne smanji na pola.

Kuvani paradajz pomoću levka sipajte u sterilisane, još uvek tople flaše i odmah zatvorite poklopac.

Flaše "ušuškajte" u ćebe i ostavite ih tako preko noći da se hlade.

Sutradan ih prebacite na tamno i hladno mesto, a po otvaranju ih čuvajte u frižideru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading