FANTASTIČNA ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA Brz i jednostavan desert, prava harmonija ukusa
Foto: Screenshot/Instagram/COOKISTWOW

Kada se pomene čokoladna torta svi odmah pomisle na preuskunu poslasticu, ali sa mnogo kalorija.

U ovaj recept za savršenu sočnu čokoladnu tortu ne dodaje se brašno. Priprema nije previše komplikovana, sastojke za koru samo sjedinite i ispečete, a čokoladna glazura će joj dati savršenu završnicu.

Počastite sebe i svoje ukućane savršenom čokoladnom tortom, za koju će svi sigurno tražiti parče više. U smesu se dodaje kafa koja će joj dati prelepu aromu. 

Sastojci:

Za tortu:

  • 170 g tamne čokolade
  • 113 g putera
  • 150 g šećera
  • 3 kašike instant kafe
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 45 g kakao praha
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 170 g crne čokolade
  • 115 ml slatke pavlake

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stpeni, a okrugli pleh prečnika 20 cm obložite sa svih strana papirom za pečenje.

Otopite čokoladu i puter u mikrotalasnoj pećnici ili na pari, uz konstantno mešanje dok ne dobijete glatku kremu.

Prebacite smesu u veliku posudu. Dodajte šećer, kafu, so i ektrakt vanile.

Dobo promešajte, pa dodajte jaja, kakao prah i još jednom sve lepo sjedinite uz pomoć ručne mutilice.

Sipajte testo u kalup za tortu, pa ga stavite u rernu i pecite oko 20 minuta.

U međuvremenu napravite čokoladnu ganaš glazuru.

Stavite slatku pavlaku u šerpicu i zagrevajte do vrenja.

Pre nego što počne da vri sklonite sa šporeta, dodajte izlomljenu čokoladu, pa mešajte da se lepo rastopi.

Prelijte tortu čokoladnom glazurom i uz pomoć špatule lepo poravnajte.

Stavite tortu u frižider na nekih sat vremena da se glazura stegne, pa secite na parčiće i služite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading