STARINSKI RECEPT ZA OKREPLJUJUĆE VARIVO Domaća čorba, najzdravije jelo na kašiku
Sastojci
1 glavica crnog luka
1dl ulja
½ kg junetine ili teletine b.k. (od vrata ili plećke)
1,5 l vode
2 šargarepe
2 krompira srednje veličine
1 koren peršuna ili paškanata
1 manji koren celera
6-7 zrna bibera
2-3 lista lovora
so po ukusu
za zapršku:
2 kašike brašna
1 kašičica slatke aleve paprike
1 dl ulja
pre posluženja:
1 žumance
2 kašike kisele ili 100 ml pavlake za kuvanje
Priprema
Korak 1: Luk sitno isrckati, a na manje kockice izrezati meso i povrće.
KORAK 2: Na ulju pržiti luk dok ne postane staklast, pa ubaciti meso i dinstati sa malo vode na najtišoj vatri i poklopljeno oko sat vremena uz povremeno mešanje. Kada voda uvri dodati još malo, tako da je tokom dinstanja, stalno ima na dnu šerpe. Nasuti zatim oko 1,5 l vode, dodati povrće, lovor, biber u zrnu i posoliti. Kuvati sve zajedno poklopljeno na laganoj vatri 40-tak minuta.
Foto: Youtube/Printscreen
KORAK 3 – zaprška: Na ulju sasvim kratko propržiti brašno i alevu papriku (ili ih jednoostavno razmutiti u malo vode), dodati čorbu i sve kuvati iz tiha još 15-tak minuta.
KORAK 4: U činiji za serviranje kratko umutiti žumanjce, pomešati ga sa pavlakom, pa postepeno uz mešanje naliti skuvanu čorbu.
Posluženje
Proveriti ukus, posuti čorbu sa naseckanim svežim listom peršuna i izeti je na sto. Dobro je da se na stolu nađe neka kriška limuna ili malo sirćeta, jer je teleća čorbica još ukusnija kada se malo zakiseli.
Foto: Youtube/Printscreen
Savet uz ovaj recept
– Pavlaku dodajte u deo čorbe koji jedete odmah, a onaj koji ostavljate za drugi dan začinite neposredno pre upotrebe.
– Kao i za domaću supu i za čorbu na početku odmerite potrebnu količinu vode i nemojte je dolivati tokom kuvanja.
BONUS VIDEO
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)