Mogu da vam poprave raspoloženje: Kako to ljubimci pomažu u borbi protiv stresa?
Foto: Shutterstock

Ako ste napeti i često pod stresom, nabavite kućnog ljubimca. Ovo je savet nemačkih psihologa sa Univerziteta u Rostoku, koji tvrde da je samo pet minuta maženja i milovanja životinje dovoljno da se oseti promena u nivou zadovoljstva

- Vlasnici kućnih ljubimaca koji imaju blisku emocionalnu vezu sa svojom životinjom uz njenu pomoć mogu lako da se smire ako su napeti i nervozni - rekla je doktorka Andrea Bic, šefica tima istraživača koji su pratili emocionalne promene u interakciji ljudi i životinja.

Što je osoba bliskija životinji, veći je efekat maženja bez obzira na to da li je reč o psu, mački ili zecu. A efekat je obostran jer i životinja oseća lučenje hormona oksitocina, koji vraća osmeh na lice.

Čak i oni koji nemaju kućne ljubimce mogu da se opuste igranjem sa tuđom životinjom, ali kako kaže Bicova uslov je da osoba koja traži smirenje zaista voli životinje.

Stres 

Stres je vodeći uzrok brojnih oboljenja, a neka od češćih su gubitak kose, depresija, visok krvni pritisak, glavobolje, drastične promene težine...

Miris lavande ublažava anksioznost i smiruje um i telo, pa pomaže da lakše zaspite, a sličan efekat ima čaj od kamilice.

Ova biljka se već stotinama godina koristi zbog svojih sedativnih svojstava, ali i kao namirnica koja poboljšava imunitet.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading