Kako da OSUŠITE jagode kod kuće? Jednostavno je, samo pratite korake i uživajte u njima tokom cele godine

K.Ć. Vesti 22.05.2022 10:45 0

Sušenje jagoda je način da se produži njihova svežina

Kako da OSUŠITE jagode kod kuće? Jednostavno je, samo pratite korake i uživajte u njima tokom cele godine

Shutterstock

Sezona jagoda je kratka. U zavisnosti od vremena, može početi u drugoj polovini maja. Međutim, njihova cena na početku i na kraju sezone može biti visoka. Ovo je dobar trenutak da ih duže održite sveže. Jagode se mogu uspešno zamrznuti, ali i sušiti. I to je ono što ćemo pokriti u ovom članku.

Jagode su veoma ukusne i nesumnjivo je jedno od naših omiljenih voća. Svake godine se ispred tezgi sa jagodama stvaraju redovi. Koristimo ih za pripremu kolača, poslastica i pića.

Takođe imaju malo kalorija. 100 grama jagoda sadrži samo 32 kcal. Kao rezultat toga, oni su jedno od najmanje kaloričnih sezonskih voća. Jedina stvar koja im može parirati je lubenica, koja sadrži 30 kcal u 100 g i sastoji se uglavnom od vode.

Za šta koristiti sušene jagode?

Zahvaljujući sušenju, možemo dugo uživati u ukusu jagoda. Međutim, moramo zapamtiti da ih čuvamo u suvom i dobro zatvorenoj posudi. Kao i kod svih sušenih proizvoda, vlaga bi im mogla naštetiti i uzrokovati da postanu buđavi. Tada se takve jagode mogu samo baciti.

Kako sušiti jagode?

Sušenje jagoda nije težak zadatak, ali zaista počinje na pijaci, ne u našoj kuhinji. To znači da za tu svrhu moramo izabrati pravo voće. Stoga, čim vidimo da jagode na akciji izgledaju savršeno, čvrste i neoštećene, vredi ih kupiti.

Što su jagode slađe koje kupite za sušenje, kasnije će biti ukusnije. U idealnom slučaju, trebalo bi da potiču sa naših useva u Srbiji i da budu sveže ubrane. Biće nam potrebna i prilična količina njih. Jagode sadrže mnogo vode koje moramo da se oslobodimo u procesu sušenja.

Dva kilograma svežih jagoda će vam dati oko 200 g suvih jagoda.

Kada imamo prave jagode kod kuće, proveravamo ih i uklanjamo sve oštećene. Na jagodama ne bi trebalo da bude ni grama buđi. Odabrano voće očistiti od peteljki, pa ih operite kroz cediljku i ostavite da se ocedi. Kada se jagode osuše, isecite ih na tanke kriške.

Kako da OSUŠITE jagode kod kuće? Jednostavno je, samo pratite korake i uživajte u njima tokom cele godine

Shutterstock

 

Sušenje jagoda u rerni

Ako ih sušimo u rerni, onda je za tu svrhu najbolje koristiti rešetku. Zahvaljujući tome, topli vazduh će ih cirkulisati sa svih strana i nećemo morati da ih prevrćemo. Dobro je da na dno rerne stavite pleh za pečenje, što će kasnije olakšati čišćenje.

Stavite rešetku sa kriškama jagoda u rernu. Postavljamo temperaturu na 60 stepeni C i uključujemo topli vazduh. Ostavite vrata pećnice odškrinuta. Postavimo tajmer na 60 minuta.

Nakon ovog vremena izvadite rešetku sa jagodama i ostavite da se ohlade, a zatim ih vratite u rernu na još sat vremena. 

Ponavljajte ovaj postupak dok se jagode ne osuše. Zatim, ohlađene, prebacite u suvu i dobro zatvorenu posudu. Čuvamo na suvom i toplom mestu.

Sušenje jagoda u mikrotalasnoj 

Ova metoda će biti savršena ako treba na brzinu da osušite nekoliko jagoda za desert koji pripremate. Narezane jagode samo treba staviti na tanjir obložen papirom za pečenje.

Zatim uključujemo mikrotalasnu pećnicu na tri minuta. Kontrolišemo i okrećemo jagode na drugu stranu. Zatim ponavljamo postupak dok se ne postigne željeni efekat.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading