Odmah prestanite! Maslinovo ulje ne smete da koristite na ovaj način
Foto: Pixbay

Autor bestselera o ishrani, Maks Lugavere, pričao je u jednoj emisiji o maslinovom ulju i greškama koje većina pravi kada ga kupuje.

Iako je maslinovo ulje vrlo zdravo, nije svaka flaša ista i ako odaberete pogrešnu, učinili ste veliku štetu svom organizmu, ali pre svega – mozgu.

– Često kažem da je maslinovo ulje lek za mozak. Sastavni je deo mediteranske dijete, jedne od najzdravijih ishrana na planeti. Posebno je dobar za mozak i nervni sistem. Bogato je antioksidantima, fitosterolima i vitaminima, ali to se ne odnosi na jednu njegovu vrstu – rekao je Lugavere.

On koristi samo ekstradevičansko, filtrirano maslinovo ulje, ali ćete u prodavnicama pronaći i nefiltrirano. I vodeći se logikom – voćni sok sa pulpom je zdraviji od bistrog, proceđenog voćnog soka, napravićete grešku.

– Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži ostatke maslina, što mu snižava temperaturu sagorevanja i zbog toga nije dobro za zdravlje. Ostaci masline skraćuju i rok trajanja i čine ulje lakše kvarljivim – objasnio je on najpre.

Nefiltrirano maslinovo ulje sadrži i više vode, kao i sedimenta, i dok ima visok sadržaj polifenola, zbog brzog propadanja su male šanse da ćete iskoristiti njegov pun potencijal za zdravlje.

– Takođe, pošto se brzo kvari i brže zagori od običnog, nikako nije dobra opcija za kuvanje – rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading