Nebičan ukus: Napravite marmeladu od limuna
Foto: Shutterstock

Od 1 kg limuna i 400 g šećera dobit ćete 4 tegle marmelade od limuna.

Sastojci

  • 1 kg limuna
  • 400 g šećera

Priprema

  • Operite dobro limune zatim ih stavite u lonac s hladnom vodom i ostavite poklopljene preko noći.
  • Ogulite limune, izrežite ih na manje komade (odstranite belu koru) i odstranite semenke s tim da koru pola limuna narežete na trakice i stavite u posudu s vodom.
  •  Kuvajte vodu s korom dok ne provri, iscedite i ponovite postupak tri puta.
  •  Stavite komade limuna u lonac, malo ih prignječite štapnim mikserom ili nekim drugim pomagalom, a kad provri dodajte šećer, te mešajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi.- 
  • Dodajte trakice kore od limuna i kuvajte još pola sata na laganoj vatri, učestalo mešajući.
  •  Izlijte marmeladu u sterilizovane tegle.

Marmelada od limuna bez šećera

Od navedenih sastojaka dobit ćete 4 teglice marmelade.

Sastojci

  • 8 šalica kašastog soka od limuna
  • 1/4 šalice čistog pektina razrijeđenog s pola čaše soka od limuna
  • 4 velika limuna, debele kore
  • 2 velike naranče
  • 1/4 iscijeđenog soka od naranče

Priprema

  •  Prva dva sastojaka stavite kuvati zajedno u veliki lonac, na laganoj vatri.
  • Dok se smeša zagreva, očistite voće koje vam je potrebno za izradu ove marmelade te očistite koštice iz voća.
  •  Nakon što se smeša prva dva sastojka dovoljno zagreje, ubacite na kockice iseckano voće te kuvajte sat vremena na laganoj vatri.
  • Kada se smesa krene zgrušavati ubacite sok od naranče i kuvajte još nekoliko minuta.
  • Vruću marmeladu stavite u sterilizovane tegle i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Komentari (0)

Loading