FANTASTIČAN MUS KOLAČ OD LEŠNIKA: Poslastica dostojna kraljeva! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci: 

95 g brašna

5 g kakaa

pola kašičice praška za pecivo

4 jaja

100 g šećera

prostohvat soli

5 ml ekstrakta vanile

15 g meda

35 ml mleka

30 g putera

Za sirup: 

50 ml vode 

35 g šećera 

5 ml ruma.

Rernu zagrejte na 185 stepeni. Brašno, kakao i prašak za pecivo pomešati, pa prosejati smesu. Jaja, šećer, so, ekstrakt vanile i med umutiti žicom. U posudu sipati vrelu vodu, pa postaviti posudu sa smesom od jaja iznad i mešati, dok se smesa ne zagreje do 38-40 stepeni.

Mleko i puter staviti u odvojenim posudama u toplu vodu da se zagreju. Mikserom umutiti zagrejanu smesu od jaja da se dobije gusta penasta beličasta smesa. Dodati toplo mleko uz neprestano mešanje, pa ponovo prosejati smesu od kakaa i brašna direktno u smesu od jaja. Sjediniti lepo žicom, pa dodati otopljen puter prethodno sjedinjen s nekoliko kašika smese od jaja. Sve lepo izmešati.

Sipajte u pleh od rerne veličine približno 38 x 29 cm, prethodno obložen pek papirom. Smesu ravnomerno razliti i poravnati. Smanjite temperaturu rerne na 175 stepeni i pecite 13-14 minuta.

Za to vreme napravite sirup: Pomešajte vodu i šećer tako da se šećer potpuno istopi, pa dodajte 5 ml ruma.

Pečenu koru izvadite, odsecite krajeve, a ostatak kore isecite na 3 dela: jedan veličine 29 x 15, jedan 29 x 7 i treći 29 x 3 cm.

U uski pravougaoni kalup (poput onog za milibrot) stavite najveću koru, tako da dobijete i vrh i stranice kolača (dimenzije približno 29 x 9 x 5 cm), pa je pomoću četkice premažite slatkim sirupom.

Priprema filova:

20 g šećera 

7 ml vode 

35 g pečenih lešnika

komadić putera

Šećer i vodu proključati pa ubaciti lešnike. Mešati dok se ne karamelizuje, pa dodati 2 puter i mešati da se rastopi. Brzo izručiti u pleh i izlomiti na komade dok je još toplo, pa odmah samleti. Ne smete čekati da se ohladi. Dodati 100 g mlečne čokolade i ostaviti da stoji.

80 g otopljene crne čokolade i 45 g maskarpone sira staviti u istu posudu.

Posebno umutiti dva žumanca sa 25 g šećera šećera pomoću žice. Dodati 3 ml ekstrakta vanile i 70 ml mleka. Skuvati smesu pa kroz cediljku sipati polocinu u smesu od samlevenih lešnika, dok je još vruće, a polovinu u smesu sa maskarpone sirom.

VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading