Kolač Atina, sa pečenim lešnikom - Slatkiš dostojan  grčkih bogova
Foto: Printscreen

Sastojci za tamne kore:

5 celih jaja

5 kašika šećera
5 kašika ulja
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo od 10 gr

Bela kora:

5 belanaca
8 kašika šećera
malo soka od limuna ili čep sirćeta

Fil:

5 žumanaca
10 kašika šećera
100 gr mleka u prahu
200 gr maslaca
200 gr pečenog lešnika
eurokrem po izboru, nutella, milka

Glazura:

100 gr čokolade
3 kašike ulja
2 kašike mleka
lešnik

Priprema:

Ulupati belanca sa šećerom u čvrstu penu. Dodavati žumanca i ulje uz mućenje.

Dodati zatim kakao, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti.

Istresti u obložen pleh 33 x 23 cm ili neki sličnih dimenzija i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta zavisno od rerne.

Smanjiti rernu na 150 stepeni.

Umutiti 5 belanaca sa šećerom u čvrstu penu pa dodati sok od limuna ili sirće i sve dobro još izmutiti.

Istresti sve u pleh u kojem se pekla prva kora. Prethodno ga obložite.

Staviti da se peče na 150 stepeni pola sata, a zatim smanjiti na 100 stepeni i sušiti još 2 sata.

Izvaditi koru sa papirom ili ostaviti da se hladi u plehu.

Pomešati žumanca i šećer, pa ih u šerpi u kojoj će se kuvati izmutiti mikserom dok ne posvetle.

Naliti mleko pa opet umutiti.

Staviti na srednju vatru da provri.

Kada provri mešati minut, skloniti sa vatre i dodati mleko u prahu, pa brzo mešati žicom, kako bi se sve sjedinilo.

Ostaviti da se hladi uz povrmeno mešanje. Dok se fil ohladi i kora će se osušiti. Fil kuvate čim stavite belu koru na pečenje.

Umutiti maslac, pa mu dodati ohladjen krem i sve umutiti.

Ohladjenu braon koru vodoravno preseći da se dobiju dve tanke kore.

Staviti prvu koru, poprskati mlekom, naneti pola fila  i poravnati.

Posuti preko sa 100 gr krupno seckanog lešnika, a onda kašikom šarati preko lešnika eurokrem.

Ako je tvrd omekšajte ga zagrevajući ga. Ne treba da ga ima previše i da ga premazujete preko cele kore već da našarate, da ga ima u svakom parčetu.

Preko eurokrema stavite belu koru, pa ostatak krema. Ponovite sa lešnikom i eurokremom.

Poklopite sve drugom braon korom isprskajte je mlekom i ostavite da upije.

Otopite čokoladu sa uljem i mlekom i prelijte preko kolača.

Poravnajte pa pospite lešnikom.

Prijatno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading