Prava uzivancija: Boem kolač
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci za 2 kore:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 100 gr neskvika, čokoleve, ili nešto slično tome, ako se nema može i kakao da zameni, onda 4 ravne kašike
  • 200 gr mlevenih oraha

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 10 kašika šećera
  • 10 žumanaca
  • 4 kašike brašna
  • vanila po želji
  • 200 gr maslaca ili margarina

Glazura:

  • 100 gr crne čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike mleka

Odgore pospip po želji orasi, može  i ne mora

Priprema:

Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika šećera da se dobije jaka pena.

Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna.

Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne (40x30cm) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Peći izmedju 15 – 20 minuta.

Videćete da je korica gotova kada ivice počnu da se stežu, tu pazite da ne preterate pa cela kora bude tvrda.

Možete mutiti i sve odjednom sastojke za koru pa podeliti na 2 dela.

Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po širini, da se dobiju po dve manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije.

Umutiti šećer, žumanca i brašno sa malo mleka, a ostatak mleka  staviti na laganu vatru da provri.

Zakuvati žumanca i uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi.

Ulupati maslac sobne temperature, pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.

Izmedju korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže.

Ako vam je lakše namažite svaku koricu posebno i onda ih naslažite jednu na drugu, da vam na svakoj bude jednako fila, kako god da vam je lakše.

Otopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati kolač.

Ne morate paziti da bude savršena jer pospete orasima pa se to nista ne vidi.

Ostavite par sati da odstoji pa poslužite.

Komentari (0)

Loading