Brzi test stiskanja kože: Uštinite se i saznajte da li pijete dovoljno vode
Alo.rs/ Shutterstock

Uštinite kožu na ruci. Koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija prouzrokovae usporeno vraćanje kože u normalni položaj.

Drugim rečima - vreme je za tečnost.

Međutim, postoje i bolji indikatori da je telu potrebna voda.

"Pre bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta", kaže nemački dermatolog dr Kristoph Lajbah, piše Zadovoljna.hr.

Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

"Budući da sam dermatolog, mogu naravno da vidim da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost", kaže dermatolog i dodaje da je laiku, međutim, teško da proceni.

U vrućim danima, savetuje Lajbah, treba piti više od predloženog minimuma od litre i po vode dnevno.

Teško da možete popiti previše, napominje.

Voda je takođe njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica. Kaže da je to najprijatniji način.

Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana, Lajbah kaže da je najbolje da budete u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu pre i posle pomoći će telu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo "hormona sreće", napominje. Krema za sunčanje pritom neće sprečiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje. Dakle, zaštita od sunca je ključna i obavezna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading