EVO ZBOG ČEGA SU POVUČENI FILMOVI SA 46. FESTIVALA
Promo

 Direkcija Festivala filmskog scenarija dobila je neformalno telefonsko obaveštenje od reditelja filma „Mrak” da odustaje od nastupa na našem festivalu. Kao razlog za odustajanje navodi se nezadovoljstvo dobijenim terminom i mestom projekcije filma. Istovetan postupak i primedbu smo dobili dva dana kasnije i od autora filma „Usekovanje”, kojisu takođe povukli svoje umetničko delo sa festivala.

 Kao i do sada Festival je zvanični program prikazivao na Letnjoj pozornici i u bioskopskoj Sali.  Kriterijum za raspodelu dostupnih termina i prostora na kome će se prikazivati filmovi su bili u cilju popularizacije scenarista, festivala,  atraktivnosti teme, zainteresovanosti publike, pri čemu je prednost davana premijerama. Filmovi nikada u istoriji Festivala nisu razvrstavani po kvalitetu scenarija gde će prikazati, jer svi selektovani filmovi ravnopravno učestvuju u borbi za nagrade festivala koje su prvenstveno umetničkog kvaliteta i ne donose dobitnicima neku veću materijalnu dobit, već im služe na čast  kao priznanje profesije i publike za realizovano umetničko delo.

Promo

 

 Filmovi se prvenstveno prikazuju u bioskopskim dvoranama i ne vidim ništa loše u tome, a prikazivanje na otvorenom takođe nosi i rizike mogućeg lošeg vremena, kiša, vetar, temperatura... Da li stvaraoci ovih filmskih dela treba da povuku svoje učešće na festivalu iz razloga što su „izbačeni” na potencijalni kijamet.

Promo

 

   Povlačenje pomenutih filmova sa festivala na koji su se svojevoljno prijavili u najmanju ruku nije kolegijelno prema drugim učesnicima festivala, kao i onima koji su učestvovali na konkursu za festival i nisu prošli selekciju.  Da li svi učesnici festivala koji nisu na Letnjoj pozornici treba da se povuku? Da li bi umetnici koji su imali „privilegiju“ da se prvi povuku, isto tako postupili i da su se prijavili na na festival u Kanu ili bi pristali na projekciju u sedam časova ujutru u bilo kojoj dvorani?

Promo

 

 Naravno, svesni smo činjenice da FFS u Vrnjačkoj Banji nije Kanski festival, ali nam je želja da ga unapredimo u priznati regionalni festival sa kojim ćemo se ponositi. FFS u Vrnjačkoj Banji  traje standardno pet dana, a ove godine nas je poradovala činjenica da se povećao broj snimljenih filmova u Srbiji i da smo posle dugo godina ponovo imali i selekcionu komisiju koja je predložila filmove za naš takmičarski program. Direkcija festivala je jednoglasno  prihvatila predlog selekcione komisije i trudeći se da kao i svih godina do sada najodgovornije napravi program po danima i teminima prikazivanja. Razumljiviji i suzdržaniji pristup učesnika,  manje egoizma i više ponosa će učiniti da svi kao društvo porastemo u kulturnom smislu, što nam je i bio jedan od ciljva reafirmacije Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

IMALA JE MASNICU ISPOD OKA Kikina majka iznela šokantne detalje, evo zašto je uverena da se njena ćerka nije ubila

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading