BOLDVIN IZA REŠETAKA ZBOG SMRTI KOLEGINICE?! Glumca bi mogle da zadese ozbiljne pravne posledice
EPA

Smrtonosna pucnjava na snimanju filma “Rđa” na ranču u Nju Meksiku, u kojoj je život izgubila direktorka fotografije Halina Hačins a ranjen režiser Džoel Souza, mogla bi imati dalekosežne pravne posledice i to ne samo po kompanije koje su umešane već i po pojedince, uključujući glavnog glumca i producenta Aleka Boldvina, kažu stručnjaci.

Incident se odigrao u četvrtak tokom snimanja u crkvi, kad je Boldvin uperio rekvizit pištolj u kameru i povukao obarač. Hačinsova je stajala iza kamere a Souza iza nje. U nalogu za pretres šerifove kancelarije okruga Santa Fe navodi se da je pomoćnik režisera Dejvid Hals dao Boldvinu jedan od tri rekvizita pištolja, koje je u kolica stavila oružarka za snimanje “Rđe” Hana Gutjerez. Hals nije znao da su bojevi meci u pištolju, navodi se.

BOLDVIN IZA REŠETAKA ZBOG SMRTI KOLEGINICE?! Glumca bi mogle da zadese ozbiljne pravne posledice

Profimedia

 

- Nema reči koje bi mogle da prenesu moj šok i tugu u vezi tragičnog incidenta koji je oduzeo život Haline Hačins, supruge, majke i naše duboko poštovane koleginice. Potpuno sarađujem sa policijskom istragom da se reši kako se ova tragedija dogodila i u kontaktu sam sa njenim suprugom, nudeći njemu i njegovoj porodici podršku. Moje srce je slomljeno zbog njenog supruga, njihovog sina i svih koji su znali i voleli Halinu - naveo je Boldvin na “Tviteru”.

Otac žrtve krivi rekvizitere

Još nije podneta krivična optužnica u slučaju koji istražuju vlasti Santa Fea. Boldvin je u petak rekao da - potpuno sarađaje sa policijskom istragom o smrti. On je u nedelju prisustvovao komemoraciji Hačinsove, a “Biznis insajder” prenosi da je otac žrtve za njenu smrt okrivio ekipu zaduženu za rekvizite a ne Boldvina.

- I dalje ne možemo da verujemo da je Halina mrtva. Njena majka je skrenula s uma od tuge. Ali ja ne smatram da je Alek Boldvin odgovoran to je bila odgovornost ljudi za rekvizite koji se bave oružjem – istakao je Anatolij Androsovič, bivši vojnik iz Ukrajine

BOLDVIN IZA REŠETAKA ZBOG SMRTI KOLEGINICE?! Glumca bi mogle da zadese ozbiljne pravne posledice

Foto: Printscreen/instagram

 

Moguća krivična prijava

Pravni stručnjaci, međutim, ukazuju da će se Boldvin, kao osoba koja je povukla obarač i izvršni producent filma odgovoran za bezbednost na setu, verovatno suočiti sa nizom pravnih posledica, uključujući moguću krivičnu prijavu.

- Napunjeno ili prazno, oružje se nikada ne usmerava prema drugom ljudskom biću - rekao je “Njujork postu” Brajan Karpenter, oružar i majstor za oružje u filmskoj industriji.

Boldvinu je rečeno da je bezbedno koristiti rekvizit nekoliko minuta pre nego što je ispalio metak koji je usmrtio Halinu, navodi se u nalogu za pretres šerifa okruga Santa Fe.

- Hladan pištolj! - povikao je pomoćnik direktora Dejvid Hals koji mu je dao oružje.

- Ipak, Boldvin bi mogao da se suoči sa posledicama, verovatno uključujući ubistvo iz nehata. Kao izvršni producent ste u poziciji kontrole i možete biti krivično gonjeni - rekao je advokat Džozef Kosta iz Los Anđelesa.

BOLDVIN IZA REŠETAKA ZBOG SMRTI KOLEGINICE?! Glumca bi mogle da zadese ozbiljne pravne posledice

EPA

 

I Boldvin je trebalo da proveri pištolj

- Sve što država treba da dokaže da je bio umešan u zakonito, ali opasno delo i da nije postupio oprezno – rekla je advokat za krivična dela Nju Meksika Erlinda Džonson, dodajući da je ubistvo iz nehata je krivično delo četvrtog stepena sa maksimalnom kaznom do 18 meseci. Ona je istakla da bi Boldvin mogao da tvrdi da mu je neko dao pištolj, ali da je i na njemu bila obaveza da se lično uveri da nema pravih metaka.

Fatalni incidenti povezani sa oružjem na snimanju filma su retki, a produkcijske kuće imaju rigorozne protokole za upotrebu oružja kako bi se sprečile povrede. Ali, kad se dogodi smrt, obično uslede tužbe.

- Neko je morao da bude nemaran. To se ne dešava bez nemara. Postoje bezbednosni protokoli koji trebaju da se poštuju. Ovo je zaista samo pitanje ko je bio nemaran i kako se odgovornost raspoređuje. Onda postaje mutno jer su činjenice mutne – rekao je “Los Anđeles tajmsu” Gregori Kiting, profesor Škole prava Guld na Univerzitetu Južna Kalifornija.

BOLDVIN IZA REŠETAKA ZBOG SMRTI KOLEGINICE?! Glumca bi mogle da zadese ozbiljne pravne posledice

EPA/ MIKE NELSON

 

Odgovornost se svodi na produkciju

Pravni stručnjaci ističu da bi se produkcija “Rđe” mogla suočiti sa pozamanšnom odštetom u građanskoj tužbi, posebno ako se otkrije da su producenti niskobudžetnog filma štedeli vreme i novac na uštrb bezbednosnih procedura. A produkcija je navodno i pre incidenta bila uznemirena zbog vatrenog oružja i bezbednosti na setu. Boldvinov kaskader je 16. oktobra slučajno ispalio dva metka, nakon što mu je rečeno da je “pištolj hladan”, rekla su dva člana osoblja koja su prisustvovala incidentu.

Boldvin bi se mogao naći u tužbi za ubistvo iz nemara, ne zato što je držao oružje već zato što je jedan od producenata.

- Bio bih šokiran da ne dođe do tužbe protiv produkcijske kuće. Mogu da imenuju Boldvina, ili oružarku, ili glavnog producenta, ali na kraju su svi oni radnici produkcijske kuće i svaka odgovornost pašće na kompaniji i osiguranje kakvo god da imaju – rekao je Brajan Salivan, partner firme “Erli Salivan Rajt Gajzer & MekRe”.

CECA PROMENILA IZGLED, PA SE POJAVILA SVA U BELOM Ražnatovićka pokazala nikad veći dekolte!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk07

26.10.2021 18:24

Jedno pitanje odakle tu bojeva municija. Valjda su snimali film nisu otisli u lov na divljac. Jedino ako je neko podmetnuo bojevu municiju. Kazu da samo stozar je u kontakt sa oruzjem. Nije valjda glumac BOLDVIG ZAMENIO ILI DOPUNIO SARGER PISTOLJA