Prodao je čuvenu repliku iz legendarnog filma Radovan III za turu vinjaka, a zbog njega je nastao i haos na snimanju Otpisanih!
Printscreen

Pre nekoliko dana bilo je tačno 88 godina od rođenja velikog glumca Zorana Radmilovića. Iako je ostvario i zapažene uloge u na TV i filmu, Radmilovića će publika najviše pamtiti po ulozi Radovana III. 

I dan danas se citiraju neke od njegovih replika iz istoimene predstave. 

Kad smo kod velikana domaće scene - juče je u Beogradu preminuo jedna od najvećih zvezda zabavne muzike kod nas - Đorđe Marjanović. Obožavan u Jugoslaviju, slavljen u SSSR. 

Ovo će biti mali omaž Radmiloviću i Marjanoviću kroz par crtica iz njihovi života i to kroz sećanje čoveka koji je bio prijarelj obojice - glumca Toma Kuruzovića, čuvenog Misirca iz serije "Povratak otpisanih".   

Krenimo prvo od pomenutog Misirca...

- Reditelj Aca Đorđević me je zamolio da prihvatim ulogu Misirca jer je glumac koji je trebalo da ga igra odustao. Pošto sam pročitao scenario razmišljao sam o tome šta bi taj čovek bio po zanimanju pre rata. Čak sam u jednom trneutku pitao i Acu da mi razjasni tu dilemu a on mi reče: "Tomo nemoj da se zavitlavaš. Vidiš da smo u gužvi. Posle dužeg razmišljanja dolazim kod reditelja Đorđevića i kažem: Setio sam se, Misirac je pre rata bio mesar - ispričao je Kuruzović jednom prilikom.

Kuruzović tada otkriva i malo poznati detalj sa snimanja one čuvene scene kada mladog ilegalca Misirac tuče u Gašparovoj kući.

- Glumac koji je igao mladića koji je kao došao da očita struju u Gašparovoj vili je inače bio sin velikog glumca i reditelja Branka Pleše koji se baš tog dana obreo na snimanju. U toj sceni sam nameravao da ga bijem što duže. Tukao sam ga sa uživanjem. Kada je Pleša video scenu počeo je da viče: "Stop! Zaustavite snimanje! Tomo, ubi mi dete!" A njegov sin ustade i reče: "Pa, tata, nije me ni takao. Nisam ništa osetio - ispričao je Kuruzović.

 Tomo je drugovao sa mnogima a jedan od njih je već pomenuti Zoran Radmilović.

- Kad sam igrao "Petoricu pod barjakom" Zoran uvek dođe iza zavese stavi dupli vinjak pored sebe i gleda me. Gleda i pijucka. Posle predstave me odjednom upita šta sam sve to govorio jer je izmerio da sam 10 minuta produžio predstavu - dodaje on.

- Prošli put si pričao nešto o bibliotekama? - pita Zoran.

- Jeste.

- E da se ti i ja sad nešto dogovorimo. Da ti meni prodaš to o bibliotekama, da to ja govorim - rekao mi je Radmilović.

I tako se on i ja dogovorimo da mu to "članstvo" prodam za turu vinjaka. Tako je nastala ona replika iz Radovana III o "članu biblioteke".

Malo ko zna da je Radmilovića igrao i Hamleta u istoimenom Šekspirovom komadu. Premijera predstave nije dobro počela, o čemu je svedočio i sam Kuruzović.

- Kada je Zoran trebalo da igra Hamleta, Polonija je igrao Predrag Pepi Laković. Došla premijera, svi su tu sem Pepija, koga ne možemo da nađemo. Vidim ja u svakoj garderobi prazne one čašice sa alkoholom koje koristimo za skidanje i brkova i brade. Znači Pepi se napio... Ali pitanje je gde je legao. Radmilović ludi, smatra da je to sabotaža jer on treba da igra Hamleta. Nađem na kraju Pepija u kostimu, i čim me je video, on prekri prstom usta kao da mi pokazuje da ćutim, da ga ostali ne bi pronašli. Na kraju umesto njega Polonija je na premijeri igrao reditelj Nebojša Komadina - ispričao je jednom prilikom Kuruzović.

A Đorđe Marjanović? E, njega je Tomo spremao za prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti. I to na Kalemegdanu.

- Đorđe Marjanović i ja smo otišli na Kalemegdan. Išli smo prema parku a on mi je sve vreme govorio svoj monolog. Bio je dosta dobar. Na kraju sam popeo Đorđa na klupicu i tražio da govori tekst svim prisutnima. Utom se pojavi đubretarac i počne da viče na njega da siđe s klube a Đorđe mu reče: "Ne mogu da siđem, nisam još završio. Đorđe je čak i bio primljen na Akademiju ali eto nije želeo da bude glumac - ispričao je Kuruzović.

Inače, 2. avgusta biće četiri godine kako nas je napustio Tomo Kuruzović. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Djordne Jovanović

16.05.2021 14:17

Sin velikog glumca i reditelja Branka Pleše imao je ime, Goran i bio je glumac velikog dijapazona.