SANDRA MELJNIČENKO ZVANIČNO POSTALA MILIJARDERKA Muž joj prepustio dve fabrike, a evo o čemu je reč
Profimedia

Ruski biznismen Andrej Meljničenko prepustio je supruzi Aleksandri Meljničenko vlasništvo nad dve najveće svetske kompanije za proizvodnju uglja i đubriva dan pre nego što mu je Evropska unija sankcionisala sredstva, prenosi Reuters.

Meljničenko, koji je svoje bogatstvo stekao u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, odrekao se svojih udela u proizvođaču uglja SUEK AO i grupi đubriva EuroChem Group AG 8. marta, na dan svog 50. rođendana, ostavivši supruzi, koja je srpskog porekla, Aleksandri Meljničenko, stvarno vlasništvo nad kompanijama.

Printscreen

 

Kako se dalje navodi pomenuti medij, do 8. marta, Meljničenko je posedovao dve kompanije kroz lanac trustova i korporacija koji se proteže od Moskve i švajcarskog grada Cuga do Kipra i Bermuda, prema pravnim podnescima koje je pregledao Reuters.

Od 2006. godine, Meljničenkova supruga je bila druga po redu iza svog muža na listi stvarnih vlasnika dve kompanije u povereničkim dokumentima, tvrde anonimni izvori. To je značilo da će ona svakako naslediti vlasništvo nad kompanijama u slučaju da joj muž umre.Međutim, kada je u februaru počeo rat u Ukrajini, Meljničenko je postao zabrinut da će biti pod određenim režimom sankcija Evropske unije Rusiji, navodi se. Melničenko je 8. marta obavestio poverenike o svom penzionisanju kao korisniku. To je pokrenulo isti lanac promena u evidenciji poverenja koji bi se desio da je biznismen preminuo, a njegova supruga postala je stvarni vlasnik i time se celo bogatstvo sada vodi na nju, praktično se zakonski “obogatila preko noći”.

Profimedia

 

Švajcarska kompanija EuroChem potvrdila je da je Aleksandra Meljničenko zamenila svog supruga na mestu vlasnika.

"Nakon odlaska njenog osnivača, primarno stvarno vlasništvo nad trustom koji ima 90 odsto udela u globalnoj kompaniji za proizvodnju đubriva automatski je prešlo na njegovu suprugu“, navodi se u saopštenju kompanije Reuters-u u sredu.

O ulozi Meljničenkove žene u EuroChemu prvi je izvestio švajcarski list Tages-Anzeiger. Njena uloga u SUEK-u, kao i vreme promene vlasništva i drugi detalji su ovde prvi put prijavljeni. Meljničenka, koji je osnovao SUEK i EuroChem pre dve decenije, Forbs je rangirao kao osmog najbogatijeg čoveka Rusije prošle godine, sa procenjenim bogatstvom od 18 milijardi dolara.

Evropska unija je sankcionisala Meljničenka 9. marta, navodeći njegovu navodnu bliskost sa Kremljem, kao deo pokušaja Zapada da kazni ruskog predsednika Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu započetu 24. februara. Sankcije, koje uključuju zamrzavanje njegove imovine, zabranu ulaska u Evropsku uniju i zabranu entitetima iz EU da mu obezbeđuju sredstva, ne odnose se na njegovu suprugu, niti ćerku i sina para.

Meljničenko je poreklom Rus, ali je rođen u Belorusiji, a majka mu je Ukrajinka. Njega je i Velika Britanija 15. marta stavila na svoju listu sankcija. Švajcarska je uvela sankcije protiv njega sledećeg dana.

PRUŽAJU PODRŠKU TATI Sofija Milošević pozirala sa sinovima, a jedan detalj svima je zapao za oko (FOTO)

 

Komentari (1)

Loading
Meli

28.05.2022 20:50

E neka su zeznuli “ ebeni ZAPAD 👍🫠😅🤣 “