PREOKRET Oduzeti glasovi žirija šest zemalja na Eurosongu, među njima i Crna Gora
Foto: Printscreen/instagram

Evropska radiodifuzna unija (EBU) koja je odgovorna za izračunavanje rezultata na takmičenju za najbolju pesmu Evrovizije, morala je ukloniti glasove žirija šest zemalja nakon što je primietila "nepravilne obrasce glasanja".

Na takmičenju za pjesmu Evrovizije 2022. Ukrajina je odnela pobedu sa neverovatnim rezultatom od ukupno 631 boda. Međutim, glasanje nije bilo tako jednostavno kao što se čini.

Evropska radiodifuzna unija morala je ukloniti glasove šest zemalja nakon što je primetila "nepravilne obrasce glasanja". Umjesto toga, oni su zamenjeni zbirnim rezultatom zasnovanim na zemljama sa sličnim obrascima glasanja i u drugom polufinalu i u velikom finalu.

PREOKRET Oduzeti glasovi žirija šest zemalja na Eurosongu, među njima i Crna Gora

Foto: Printscreen/instagram

 

Glasovi iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina zamenjeni su novim zbirnim rezultatom.

EBU je izdao saopštenje koje se odnosi na glasanje, a u kojem se kaže

-U analizi glasanja žirija panevropskog glasačkog partnera Evropske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Eurosonga 2022. određeni neregularni obrasci glasanja identifikovani su u rezultatima šest zemalja. Da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje kako bi izračunao zamenski zbirni rezultat za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim evidencijama glasanja) - pojasnili su.

Dodali su da EBU "krajnje ozbiljno shvata sve sumnjive pokušaje manipulacije glasanjem na Eurosongu i ima pravo ukloniti takve glasove u skladu sa zvaničnim pravilima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi uticati na rezultate ili ishod glasanja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading