GOCA SE SUDI ZA ŠABANOVE PARE! Udovica pokojnog pevača tužila izdavačku kuću, otkrivamo šokantne detalje!
Ataimages

Od tragične pogibije kralja narodne muzike Šabana Šaulića prošlo je tačno tri godine. Za sobom je ostavio suprugu Gordanu, ćerke Sanelu i Ildu, sina Mihajla, unuke, neizbrisiv trag u muzici, bezbroj hitova, ali i neraščišćene račune sa izdavačkim kućama s kojima je sarađivao tokom svoje bogate karijere.

Kako Alo! ekskluzivno saznaje, Šabanova udovica rešila je da pravdu potraži na sudu. Ona je tužila izdavačku kuću „Jugodisk“ u nameri da dokaže da je nekada njen suprug, a danas da je ona vlasnica fonograma nekih od njegovih najvećih hitova.

GOCA SE SUDI ZA ŠABANOVE PARE! Udovica pokojnog pevača tužila izdavačku kuću, otkrivamo šokantne detalje!

Ataimages

 

- Gordana Šaulić podnela je tužbu protiv izdavačke kuće „Jugodisk AD“ i tvrdi da oni nisu vlasnici fonogramskih prava - počinje dobro obavešten izvor za Alo!, i dodaje:

- Ona osporava njihovo vlasništvo i ne želi da se fonogrami najvećih Šabanovih hitova nalaze na digitalnim platformama „Jugodiska“ jer to znači da zaradu od pregleda ima samo pomenuta izdavačka kuća. Gordana smatra da sva dela pokojnog kralja narodne muzike, koji je bio i kantautor, treba da budu u njenom, tj. u vlasništvu porodice Šaulić, a zarada sa Jutjuba i ostalih savremenih platformi na kojima se muzika sluša i kupuje takođe da ide njima - rekao je izvor.

Šaban Šaulić je sa „Jugodiskom“ sarađivao od 1981. do 1989. godine. U ovom periodu sa pečatom ove izdavačke kuće izašlo je čak devet albuma. Izvor detaljno objašnjava šta je uloga suda u ovom procesu.

GOCA SE SUDI ZA ŠABANOVE PARE! Udovica pokojnog pevača tužila izdavačku kuću, otkrivamo šokantne detalje!

Vladimir Marković

 

- Glavno pitanje koje sud ovde treba da utvrdi tiče se pomenutih fonogramskih prava i fonograma koji se nalaze na Jutjubu „Jugodiska“. To znači da treba detaljno ispitati da li je Šaban za vreme saradnje sa „Jugodiskom“, tokom postojanja bivše Jugoslavije, iz svog džepa plaćao snimanja albuma, isplaćivao autore pesama, muzičare koji su svirali i studio u kom su se pesme snimale, ili su albumi u celini nastajali pod patronatom tužene izdavačke kuće. Autorska, fonogramska i izvođačka prava nisu jedno te isto. Šaban je svakako imao izvođačko pravo, kao i autorsko za pesme koje je sam komponovao. Ipak, postoji realna mogućnost da je fonogramska prava prepuštao izdavačkoj kući. Ruku na srce, niko pre 40 godina nije mogao da pretpostavi u kom smeru će otići izdavaštvo - završava izvor za Alo!.

GOCA SE SUDI ZA ŠABANOVE PARE! Udovica pokojnog pevača tužila izdavačku kuću, otkrivamo šokantne detalje!

E-stock

 

U ime izdavačke kuće „Jugodisk“ PR nije hteo da daje komentare, ali su naglasili da se ovim slučajem na adekvatan način bavi njihova pravna služba. Za razliku od njih, iz PR tima porodice Šaulić dobili smo sledeće saopštenje:

- Tačno je da je Gordana Šaulić kao zakonski naslednik podnela zahtev za utvrđivanje na osnovu čega se ta firma upisala kao vlasnik fonograma, jer digitalne platforme nisu ni postojale u vreme kada su albumi objavljivani. Takođe od „Jugodiska“, koji je bio u stečaju, ni Šaban ni Gordana kao autori pesama već 20 godina nisu dobili ni dinara po osnovu autorskih prava, niti je Šaban dobio kao izvođač išta, pa je tim advokata angažovan da zaštiti intelektualnu svojinu. Koliko smo obavešteni, „Jugodisk“, za razliku od većine drugih kuća, od kojih neke i zvanično poseduju vlasništvo fonograma, još mnoge druge nije isplatio niti poštuje njihova prava, ali zato sebi želi da pripiše sva moguća ovlašćenja i beneficije - navedeno je u saopštenju za Alo!.

Čuvena izdavačka kuća bivše Jugoslavije

Izdavačka kuća „Jugodisk“ osnovana je 1974. godine u Beogradu pod imenom „Beograd disk“. Sedam godina kasnije ovaj naziv menja u ime koje je i danas poznato. Mnogi pevači i grupe iz raznih žanrova u muzici su izdavali svoje albume za „Jugodisk“. Neki od najpoznatijih su „Oktobar 1864“, „Partibrejkers“, „Alisa“, „Hari Mata Hari“, Vesna Zmijanac, Miroslav Ilić, Haris Džinović i mnogi drugi.

CECA DOČEKANA KAO PRAVA DIVA! Poznata pevačica pohvalila se luksuzom u kojem odseda, a ono što je pokazala ostavlja bez daha (FOTO)

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
zora

28.02.2022 18:01

Celog njegovog zivota a i posle smrti juri samo lovu.

vesna

01.03.2022 06:40

ona bolje da cuti, coveknije imao vremena da se odmori, pa je bezao u vikendicu, samo ga je terala da radi (peva) a ona potpisivala ugovore i uzimala avans, sram je bilo