BRENA I SLATKI GREH NAPRAVILI SU REVOLUCIJU Pre tačno 40 godina objavljen je album koji je iz korena promenio audio-vizuelnu scenu Balkana!
Foto: Ataimages

Lepa Brena i „Slatki greh“ nisu bili jedini bend koji je početkom osamdesetih godina prošlog veka zabavljao goste na hotelskim večerama širom bivše Jugoslavije, ali su bili prvi koji su ponudili šou kakav do tada nije bio viđen.

Iako na samom početku osporavani i kritikovani, s vremenskom distancom koja je prošla postali su fenomen jugoslovenske zabave i uspeha. Lepa Brena je bila seks-simbol zemlje koje odavno nema, a muzika, pesme i način izvođenja zauvek su izmenili estradne postulate koji su do tada važili.

BRENA I SLATKI GREH NAPRAVILI SU REVOLUCIJU Pre tačno 40 godina objavljen je album koji je iz korena promenio audio-vizuelnu scenu Balkana!

Foto: Printscreen

 

Baš na današnji dan pre tačno 40 godina, 3. februara 1982. godine, u prodaji se našao prvi album Lepe Brene i „Slatkog greha“ sa danas čuvenim hitom „Čačak, Čačak“. Svih 10 pesama koje su se našle na debitantskoj ploči i kaseti kao kompozitor, tekstopisac, aranžer i producent potpisao je Milutin Popović Zahar. Album je izdao PGP-RTB i prodat je u 350.000 primeraka. Četiri decenije kasnije Lepa Brena i „Slatki greh“ sa Sašom Popovićem na čelu važe za paradigmu uspeha u šou-biznisu o kome svi sanjaju. Samo za Alo! Popović se prisetio početaka i rada sa članovima „Slatkog greha“.

BRENA I SLATKI GREH NAPRAVILI SU REVOLUCIJU Pre tačno 40 godina objavljen je album koji je iz korena promenio audio-vizuelnu scenu Balkana!

Miloš Nadaždin, Promo

 

- Oduvek sam verovao u nas. Znao sam da posedujemo kvalitet, da smo drugačiji od ostalih i da ostavljamo trag. Svirali smo internacionalni program, bili smo poput nekog sjajnog kabarea koji je ljudima pružao sreću - kaže Popović, i dodaje:

- Brena je bila sjajan vokal, zadivljujuće snage i energije. Nikog nije ostavljala ravnodušnim. Takav kvalitet, rad i posećenost nije bilo lako ignorisati i jednostavno bilo je nemoguće ne očekivati dobre rezultate.

Popović, s druge strane, priznaje da im se nije dopala pesma „Čačak“, ali da su je snimili na jedvite jade.

- Nismo verovali u pesmu „Čačak“. Nekako nam se činilo da je neozbiljna, šaljiva pesmica, koja je u raskoraku sa onim što mi pružamo publici. Nije mi ostavljala utisak pesme koja će nas predstaviti ozbiljnim muzičarima kakvi smo zapravo bili - seća se Saša, ali priznaje da nije bio u pravu:

- Dogodilo se suprotno. „Čačak“ je postao simbol sreće i ljubavi širom cele Jugoslavije. Tu pesmu su voleli u Splitu, Puli, na Bledu, u Skoplju, Sarajevu, Cetinju, Prištini, Subotici... Sinonim za osmeh na licima ljudi bio je naziv jednog grada iz Srbije.  Da nije bilo Zahara, koji je bio futurista i koji nas je bukvalno ubedio da je „Čačak“ ta pesma, nikada ne bi bila snimljena! Ali, bio je u pravu.

Prvi album Lepe Brene i „Slatkog greha“ ostao je upisan zlatnim slovima u istoriju domaće estrade, koja je s njim prešla na kolosek šou-biznisa. Ovaj datum, 3. februar 1982. godine, s pravom možemo smatrati jednim od najvažnijih datuma u razvoju audio-vizuelne scene ne samo bivše Jugoslavije, već celog Balkana.

- Za nas je ovaj datum svakako bio istorijski i od velike važnosti za našu karijeru i život uopšte - kaže Popović, ali navodi da su te godine bile važne i za domaću muziku:

- Te godine su bile veoma važne za muziku. Tih godina su se pojavili vanserijski pevači, kompozicije, taj skup kvalitetnog učinio je da muzika postane važna, bitna, da se na tu vrstu umetnosti gleda drugačije i da dobije svojevrsno priznanje - završio je Popović za Alo!.

Da je uspeh koji su postigli prvim albumom bio neverovatan, svedoči i podatak da se samo sedam meseci kasnije, tačnije 18. septembra 1982. godine, na tržištu pojavio i njihov drugi album „Mile voli disko“, takođe u produkciji PGP-RTB, sa tiražom od 780.000 nosača zvuka. Ostalo je istorija!

Na prvom albumu su pevali i članovi Slatkog greha

Iako je „Čačak, Čačak“ bio najveći hit sa prvog albuma, malo ko se seća da su u ovom periodu pored Lepe Brene pevali i muškarci koji su činili sastav „Slatkog greha“. Album je bio sačinjen od muških i ženskih pesama, a pored pomenute pesme izdvojila se i numera „Ljubi me, Omere“.

Snela koka jaje

Milutin Popović Zahar komponovao je za ono vreme originalne i sasvim drugačije pesme, a posebno su bile začinjene neobičnim stihovima. Na prvom albumu nalazi se i šaljiva pesma „Snela koka jaje“ koja i dan-danas izaziva smeh kada se čuje. Lepa Brena ovu pesmu nikada nije izvodila na svojim koncertima.

SENIDAH IZAZOVNA I SE*Si! Pevačica zaludela pratioce vrelom fotografijom iz kabine, presvlačila se i snimala! (FOTO)

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nele

03.02.2022 12:23

Bilo pa proslo, al ono sto danas radis mladima koji bi hteli da se bave muzikom je skandal , dozvolio si zloupotrebu takmicenja za reklamiranje clanova zirija preko leda ucesnika koji neumesnim komentarima navlace konplekse sramno najblaze receno umesto u dve tri reci saveta gde grese nastaje dreka i vika jednom recju cirkus koji nije ni za slusanje ni za gledanje...