PREMINUO BIVŠI BUBNJAR YU GRUPE Raša Đelmaš je bio jedan od najistaknutijih muzičara sedamdesetih godina u SFRJ!
Foto: Youtube/Printscreen

Ratislav Raša Đelmaš, nekadašnji bubnjar Yu Grupe, Pop mašine i vođa grupe Zebra, preminuo je u Beogradu u 72. godini.

Bio je jedan od najistaknutijih bubnjara sedamdesetih godina 20. veka na teritoriji SFR Jugoslavije.

Prvo interesovanje za muziku Đelmaš je pokazao već 1966. godine, kada je sa vršnjacima iz školskog orkestra osnovao grupu Anđeli.

Godine 1969. je sa Ninoslavom Kovačevićem, Nešom Matićem i Petrom Simićem osnovao rok grupu Neki, da bi ubrzo u nešto promenjenom sastavu i inspirisan muzikom Džimi Hendriksa započeo rad na grupi Hendriksova deca.

Sledeće godine se pridružio grupi Feliks, koja pored izvođenja poznatih domaćih i svetskih hitova svira i sopstvene kompozicije. Najuspešnija je Simonida.

Svirao je u grupi Mobi dik

U martu 1972. godine sa Robertom Nemečekom (bas), Zoranom Božinovićem (solo gitara) i Savom Bojićem (solo, vokal) osnovao je grupu Pop mašina.

Pop mašina kao nova beogradska grupa sa vlastitim repertoarom (dvanaest autorskih pesama) postala je vrlo brzo zapažena, popularna i nezaobilazna na beogradskoj muzičkoj sceni sedamdesetih godina 20. veka.

Pop Mašina je 29. septembra 1972. godine objavila prvi singl za Produkciju ploča PGP RTB.

Posle velikog koncerta Pop mašine na Tašmajdanu, Ćelmaš je napustio grupu.

Ju grupa

Mesec dana kasnije postao je bubnjar tada već popularne Ju grupe, koju su činili braća Žika i Dragi Jelić. Tih godina je Raša Đelmaš važio za najboljeg mladog beogradskog bubnjara. Sa Ju grupom je doživeo veliku popularnost širom SFR Jugoslavije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading