MEŠTANI SELA TOME ZDRAVKOVIĆA OTKRIVAJU NJEGOVE NAJVEĆE TAJNE Vozio je bez dozvole, svim romima kupio cipele i za dan trošio 50.000 evra!
Foto: Youtube/Printscreen

A u njegovom rodnom selu Pečenjevci, nadomak Leskovca ga se rado sećaju i još pamte Tomine lepe gestove.

Toma Zdravković rođen je 1938. u Aleksincu, al' ga ne pamti, jer je njegov otac pred sam Drugi svetski rat, rešio da se s porodicom vrati u rodno Pečenjevce, a tamo je danas ruinirana kućica zarasla u korov, ali i živa sećanja na slavnog zemljaka.

- Toma je u rodni kraj dolazio retko i uvek na dan-dva, al' kad dođe, svima lepo - kockarima, ku*vama, gazdama kafana, prodavcima... Svi su trljali ruke, a posebno je voleo sirotinju, jer je i sam bio puka sirotinja. U školu je krenuo obučen u pleteni džak, s prorezanim rupama da provuče ruke -  kaže Vladeta Zdravković, čiji je otac Miodrag bio najbolji drug legendarnog Tome Zdravkovića.

Od kuće u kojoj je Toma odrastao, meštani sela su imali zamisao da naprave muzej, ali...

- Hteli smo pre desetak godina od kuće da napravimo muzej, ali vlasnika je mnogo, komplikacija još više i morali smo da odustanemo. Žalosno je ovako. Sramota nas je kad ljudi dođu da vide Tominu kuću - tvrdi Miodrag.

Meštani su otkrili i šta je poznati pevač najviše voleo da pije i jede.

Uz vino, i to pečenjevačko, a kako bismo drugo, kreće priča o Tomi...

- Najviše je voleo kominjak - mlado domaće vino, i to crno. A žute paprike i semenke mezio je po celu noć. To na čemu je i porastao.

Znao je Toma da za noć sve popije do poslednje pare... Da ujutru ni za 'leba nema.

- Sve pare s turneje po Kosmetu spiskao je za dan u leskovačkoj kafani "Dale". A bilo je to možda ko sadašnjih 50.000 evra. Odveze ga moj otac do Prištine, jer Toma nikad dozvolu nije imao, ali jeste vozio"ford granadu", da uzme honorar. I pola para da mom ocu da ih čuva kako bi ih kasnije dao ženi Goci. A s drugom polovinom da časti ceo Leskovac. I u subotu veče zasednu u kafanu, a već u pet ujutru Toma veli: "Ja nemam ni dinara više." I otac mu da onu polovinu. U nedelju veče opet nema ni dinara, pa mu moj otac plaća hotel u Leskovcu da prenoći, a ujutru ga službenim autom vozi u Beograd - ističe Vladeta.

Račun od 23.000 plaćao je 30.000 dinara

 

Toma je, priča Miodrag, od 1978, kada se vratio iz Amerike znajući da je teško bolestan, češće dolazio u Pečenjevce. Jednom prilikom je i sam Miodrag s njim zaseo u dan u kafanu, a uveče su belim "tristaćem" otišli u motel u Doljevac.

- Kad smo ušli tamo, svi gledaju. Toma li je, nije li. Ceh je bio 23.000 dinara, ko sad se sećam. A Toma meni: "Ti si babaroga. Ne može, ja ću da platim." I dao je 30.000 dinara, čak sedam hiljada je ostavio bakšiša - seća se Miodrag.

 

A Miodrag se seća dana kad je u leskovačkom "Borovu" planuo i poslednji par cipela:

- Uđe Toma u prodavnicu: "Svaki Ciganin koji danas dođe i uzme par obuće, ide na moj račun." I već popodne rafovi "Borova" prazni.

Nikad nije imao vozačku

Sve kažnjavao, a Tomu jurio da se slikaju!

Svi su znali da Toma nikad nije imao vozačku i svi su na to žmureli.

- Čuveni leskovački saobraćajac Kode, koji je bio strah i trepet za vozače, došao je u Pečenjevce samo da se slika s Tomom. To da dozvolu nema, a vozi nije se pominjalo - kaže Miodrag.

BONUS VIDEO:

SAŠA POPOVIĆ ĆE BITI IZBAČEN IZ ZVEZDA GRANDA Mili želi da ga eliminiše?

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading