NAKON JAVNE BLAMAŽE! Poznati psiholog brutalno odgovorio primitivnoj pevačevoj supruzi, poslao jasnu poruku javnosti, a njoj ovim rečima zapušio usta!
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Polni i rodni identitet, kao i transrodnost pojmovi su koje je jasno i precizno definisala nauka 20. veka, a kako se čini, mnogima će trebati još toliko vekova da im bude jasno šta ti pojmovi označavaju.

I dok je Evropi 21. veka normalno da Evroviziju, najveći muzički šou-program, vodi Niki Tutorijals, jedna od najpoznatijih transrodnih šminkerki i blogerki, njenoj nešto manje poznatijoj koleginici Jeleni Dinčić, supruzi Milana Dinčića, nije normalno, pa čak je i sramotno da deca u osnovnoj školi uče o razlici između rodnog i polnog identiteta.

Jelena je na svom Instagram profilu objavila  fotografiju na kojoj se vidi jedna lekcija iz udžbenika biologije za osmi razred osnovne škole u kojoj bi deca, od naredne školske godine, trebalo da obrade i ovu temu.

- Srbijo, šta misliš o ovome? Ja osećam strašan poraz nas kao naroda i roditelja, osećam sramotu, osećam veliku odgovornost prema svojoj deci da nešto i nekako promenimo u Srbiji, zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu -  napisala je ona, ali nije precizirala šta joj je najviše zasmetalo u ovoj lekciji. Da li to što su rodni i polni identitet dva različita identiteta ili činjenica da oni nužno ne moraju da se poklope?

 

NAKON JAVNE BLAMAŽE! Poznati psiholog brutalno odgovorio primitivnoj pevačevoj supruzi, poslao jasnu poruku javnosti, a njoj ovim rečima zapušio usta!

Foto: Instagram

Psihijatar i se*solog Jovan Marić, autor brojnih studija na temu rodnog identiteta i član stručnog tima za pripremu transrodnih osoba za promenu pola, čvrst je u stavu da ljudi najpre moraju da se informišu jer je to jedini način da ne greše.

- Polni i rodni identiteti su realnost i nešto o čemu moramo da javno govorimo. Kada kažete muški ili ženski pol, onda mislite na primarne polne karakteristike poput genitalija. Kada kažete da je neko muškog pola, to znači da ima muške genitalije, ali ne i nužno da je muškog roda. Rod je dosta širi pojam od pola, ali je i dominantniji - kaže na početku razgovora za Alo! Marić, i objašnjava:  

- Nužno je da deca budu upoznata sa terminima rodni i polni identitet, kao i sa terminom transrodnost, ali je ključno pitanje uzrasta kada će im ti pojmovi biti predstavljeni. Možda će neko ko ima 12 godina biti zbunjen pričom o neslaganju pola sa rodom, ali suštinski deca se rodno identifikuju jako rano. Već sa dve ili tri godine dete se identifikuje kao devojčica ili dečak - kaže naš sagovornik, i dodaje da je veoma važno da oni koji govore o ovoj temi budu veoma informisani.

NAKON JAVNE BLAMAŽE! Poznati psiholog brutalno odgovorio primitivnoj pevačevoj supruzi, poslao jasnu poruku javnosti, a njoj ovim rečima zapušio usta!

Alo.rs/Dejan Briza

 

- Znanje je naša prednosti i vrlina, a ja sam imao dosta slučajeva kada su mi roditelji dovodili transrodnu decu koja o sebi govore u rodu koji nije njihov. Kada pitam roditelje od kada to traje, njihov odgovor je često: „Oduvek“. Imate devojčice koje se identifikuju u muškom rodu i koje od malih nogu ne zanima da se igraju sa lutkama, da budu nežne, da se šminkaju, kada uđu u pubertet, kriju grudi... - kaže naš sagovornik i dodaje na kraju:

- Veoma je važno da budemo tolerantni i da prihvatimo različitost. Ako ne možemo da prihvatimo, onda makar da se potrudimo da o tome što više naučimo - kaže Marić na kraju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Bane

27.05.2021 06:52

Žena je u pravu, apsolutno. Marić je dokazana budaletina sa svim svojim obrazovanjem. Jasno je da ću knjige moje dece gde se na silu plasiraju te bljuvotine spaliti ili pocepati. JAVNO!

JA

27.05.2021 07:31

Svakoj normalnoj osobi ovo nije normalno da deca uce u tako. mladim godinama . A to da zivimo u nakaradnom svetu gde se pojedinci igraju Boga, to nazalost znamo :(