Željko Mitrović
Promo
Željko Mitrović

Promo

Foto: Promo
Željko Mitrović

Promo

Foto: Promo

- Danas ćete prisustvovati mom prvom letu sa ove platforme, konačno je došao taj dan posle nekoliko dana pripreme. Ovo je, ja bih rekao, prva hidraulična platforma u svetu za poletanje i sletanje, zapravo za ono što se zove kopneni parasejling, ali sa platformom. Znači, koliko mi znamo, to niko u svetu nije izveo, jeste sa padobranom koji vuku džipovi u pustini, ali još niko nije projektovao hidrauličnu platformu koja može relativno bezbedno da omogući poletanje i sletanje padobranom. Pošto nije bilo drugih dobrovoljaca, ja sam pilot koji će to izvesti. Sve to radimo jer planiramo da ovo zaštitimo i ponudimo u komercijalne svrhe, zato što je parasejling do sada bio moguć samo na vodi, tačnije moru, pre svega zbog plovidbene jednostavnosti i zbog toga što je mogućnost manipulacije svakog čamca 360 za razliku od ovakvih platformi. Ali svejedno, rešili smo sve problem koji su na kopnu mnogo izraženiji – različita strujanja, ruže vetrova i sve ostalo što značajno opterećuje ovu vrstu plovidbe u vazduhu – rekao je Željko neposredno pre probne vožnje.

Željko Mitrović

Promo

Foto: Promo

Osim što sama po sebi predstavlja pravo otkriće, hidraulična platforma će Mitroviću biti osnov za testiranje turbo mlaznica za kretanje u vazduhu i na kopnu.

- Dakle, ovo sve radimo ne samo da bismo komercijalizovali ovu vrstu usluge, nego i da bismo omogućili testove i eksperimente u vazduhu sa mlaznicama. Mlaznice su jedan od mojih najznačajnijih patenata, ima ih dve, jedna stoji u jednoj, druga u drugoj ruci. Za one koji voze skejtove, rolere i bajseve, ovo će biti velika pomoć zato što sa velikom potisnom snagom mogu da se postignu veoma velike brzine, ako ste na točkovima gde nema velikog trenja. Nama je ovo potrebno i da bismo vršili eksperimente u vazduhu zato što pretpostavljamo da ćemo sa ovim mlaznicama moći da ispravljamo i definišemo pravac kretanja bez obzira na ružu vetrova – rekao je Željko.

Željko Mitrović

Promo

Foto: Promo

S obzirom na to da su procene da bi uz turbo mlaznice skejt mogao da razvije brzinu značajno veću od 100 kilometara na čas, verujemo da će ovo otkriće, ali i hidraulična platforma za parasejling, biti prava poslastica za sve ljubitelje ekstremnih sportova i adrenalina. Poslednji u nizu projekata Željka Mitrovića biće leteći automobile, odnosno flying car, koji je Mitrović najavio za 1. avgust i kojim će nadleti Beograd u nedelji izmedju prvog i sedmog avgusta. Željko je snimak testiranja hidraulične platforme za kopneni parasejling objavio na svom profilu na Instagramu, a objava za nepunih sat vremena ima skoro 7.000 pregleda, a brojke iz minuta u minut rastu. S obzirom na to da je iz njegove velike ljubavi prema muzici stvorio Pink imperiju, odnosno TV Pink i izdavačku kuću City Records, ostaje da ju narednim mesecima vidimo šta će doneti njegova ljubav prema ekstremnim sportovima i patentima.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Zeljko Mitrovic (@zeljkomitrovic) on Jun 11, 2020 at 5:08am PDT

 

Komentari (3)

Xxc

11.06.2020 20:35

I sta je on izmislio toplu vodu?

Mika

12.06.2020 13:00

Želim mu puno uspeha ali da drugi budu probni piloti.

Boba

13.06.2020 08:16

Nije ovo njegov patent, sada ima amerikanci da ga tuze evo zasto US3987746A patent od 23.10.1976, vlasnik MC. CULLOH iz Floride..... tako da patent g. Mitrovica nije prvi na svetu kao sto on hoce da ga predstavi , to sto on radi je izmisljeno davne 1976