Ljuba Pantović
Screenshot Youtube
Ljuba Pantović

Screenshot Youtube

Ljuba Pantović, Foto: Screenshot Youtube

Majka rijaliti zvezde Ljube Pantović, poznata novinarka Duška Vrhovac, još devedesetih je obrađivala temu Kosova i prva je postavljala ozbiljna pitanja o južnoj srpskoj pokrajini!

Ona je u maju 1992. godine, kao novinar RTS i autor emisije "Izvesna pitanja" snimila razgovor sa tadašnjim predsednikom Odbora skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Momčilom Trajkovićem.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Međutim, deo emisije u kojoj je on bio gost, prema tvrdnjama samog Mome Trajkovića, jedan je od ključnih razlog da tadašnji direktor RTS Milorad Vučelić zabrani njeno emitovanje.

- Nakon mog razgovora sa Miloševićem, u kome mi je doslovce rekao da “Kosovo treba ostaviti po strani, jer imamo posla preko Drine", krajem Decembra 1991. godine, dao sam intervju beogradskom "NIN-u" "NE SKREĆITE POGLED SA NAS (KOSOVA)", koji je objavljen 3. januara 1992. godine, što je žestoko naljutilo Miloševića. To je zainteresovalo i novinare. Hrabra novinarka Duška Vrhovac tim povodom pripremila je emisiju o stanju na Kosovu i Metohiji, u kojoj je učestvovalo još nekoliko sagovornika. Nažalost, emisija je završila u "bunkeru" RTS i do danas nije emitovana - napisao je Trajković uz video zapis emisije koja se sada može pogledati na Jutjubu.

 

Duška Vrhovac godinama je radila na RTS. Tačnije do 2005, kada je postala slobodan novinar i pisac. Objavila je na desetine knjiga poezije, a njene pesme prevođene su na engleski, španski, italijanski, ruski, nemački, grčki, francuski, turski, rumunski, jermenski, albanski, makedonski i poljski jezik.

Članica je Udruženja književnika Srbije i dobitnica nekoliko nagrada za poeziju, te Zlatne značke za širenje kulture Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Objavila brojne tekstove i intervjue u listovima i časopisima: Politika, NIN, Borba, Duga, Književne novine, Književna reč, Intervju, Reporter, Pravda, Glas javnosti, Danas... i tekstove i scenarija za radio i televizijske emisije.

U Trećem programu Radio Beograda nekoliko godina bila stalni saradnik kulturne hronike, pišući o književnim, pozorišnim i drugim umetničkim pojavama i događajima kod nas i u inostranstvu.

Autor je, urednik, scenarista i voditelj brojnih televizijskih emisija i serija u okviru Aktuelnosti Informativnog programa, u Redakciji dokumentarnog programa RTS, baveći se uglavnom aktuelnim i tzv. tabu temama iz raznih oblasti, od politike do kulture, u civilizacijskom kontekstu. Neke od tih emisija, poput ove sa Momčilom Trajkovićem završavale su u bunkeru, gde se i sada nalaze.

Ljuba Pantović

Screenshoot Youtube

Ljuba Pantović , Foto: Screenshoot Youtube

Duška se već dvadeset godina bavi i humanitarnim radom. Organizovala je i sprovodila u delo brojne akcije pomoći deci, siromašnima, bolnicama i izbeglicama. Nosilac je Povelje humanosti.

Živi u Beogradu, a u njenom stanu često boravi i ćerka Ljuba.

BONUS VIDEO:

Bivša zadrugarka otkriva: Muškarci plaćaju Ani Korać 500, a Sanji Stanković 250 evra!