Reni Šnajder
Profimedia
Romi Šnajder

Profimedia

Romi Šnajder, Foto: Profimedia

Glumica Rozmari Magdalena Albač, rođena je 1938. godine u Beču, u glumačkoj porodici kojoj je ova vrsta umetnosti u krvi generacijama unazad.

Otac, Volf Albač-Reti bio je Austrijanac, a majka Magda Šnajder bila je Nemica. Pozorišna glumica bila je i njena baka Rosa Albač-Reti. Imala je brata Wolf-Dietera, a karijeru je kasnije nadgledao njen očuh (nakon razvoda roditelja), Hans Herbert Blacheim, koji je bio previše zainteresovan za Romi, ali je ona smatrala primerenim i prirodnim.

Prvi film snimila je sa 15 godina, a ubrzo se profilisala kao glumica koja otelotvoruje princeze - od Viktorije u filmu "Mädchenjahre einer Königin", do uloge koja ju je globalno proslavila, princeze Sisi kada je imala 18 godina.

Na setu filma "Christine" kada je imala 20 godina, fatalno se zaljubila u kolegu kojeg je upravo ona odabrala da glumi u filmu - mladog i relativno nepoznatog Francuza Alana Delona.

Alan (poznat po burnom temperamentu) i Romi su se na setu stalno svađali, ali nisu mogli da sakriju da su zainteresovani jedno za drugo. Nakon završetka snimanja Romi odselila se u Pariz.

- Da, bila sam princeza i to ne samo ispred kamere. Uvek sam bila princeza, i to mi je dosadilo. Pokušala sam da pobegnem iz te ludačke košulje, iz tog malog sveta, u slobodu Pariza i novog života - rekla je.

Romi i tri godine stariji Delon postali su evropski "zlatni par". U isto su se vreme obožavali, ali isto tako i svađali. Posle burnih rasparava on bi napustio zajednički stan na nekoliko nedelja ili meseci, a onda bi se pokunjeno vratio Romi i ona bi ga svaki put prihvatila.

Veza se završila nakon što je Romi shvatila da je glumac imao aferu s pevačicom i glumicom Niko koja mu je rodila sina Kristijana, kojeg je Delon ostavio roditeljima. Par je tada prekinuo veridbu na kojoj je insistirala konzervativna Romina porodica, šokirana time da godinama žive u vanbračnoj zajednici.

Takođe se spekulisalo i da joj je majka bila Hitlerova ljubavnica.

Po kuloarima se pričalo da je glumica razmišljala o samoubistvu i da su je prijatelji slali kod psihijatara kako bi joj pomogli. Onda je upoznala nemačkog filmskog i pozorišnog glumca Harija Mejena koji se zbog nje razveo od supruge s kojom je bio 13 godina. Romina karijera je i dalje cvetala, a 1966. se udala za Mejena. Iste su godine postali i roditelji sina Dejvida Kristofera koji je glumici0, kažu njeni prijatelji i poznanici, postao centar sveta. Toliko je bila vezana za sina da joj je brak bio ugrožen.

Kad je 1969. godine zazvonio telefon i kad je Delon ponudio Romi da zajedno rade na filmu "Bazen" ona je na iznenađenje svog supruga odmah rekla da. Oni koji su imali priliku biti na setu tvrde da nije bilo afere, i da su emocije odavno zamrle, ali mediji su bili prepuni članaka o tome kako se ljubavni par prepustio sudbini i osećanjima. Objavili su i fotografije njihovog rastanka na aerodromu u Nici.

Romi Šnajder

Profimedia

Romi Šnajder, Foto: Profimedia

Romin suprug Hari je u međuvremenu postao alkoholičar, nespreman da prihvati njenu verziju priče da ga nije varala. Razveli su se 1973. godine, a tada je i Romi se odala akoholu. Sedamdesetih ostvarila je neke od svojih najboljih i najkvalitetnijih uloga, a u isto vreme je stalno bila pripita i otkenutog lica od plakanja, kažu šminkeri koji su s njom radili.

Dve godine posle razvoda udala se za svog sekretara Danijela Biasinija, koji je bio slika i prilika Alana Delona. Dobili su ćerku Saru Magdalenu, a razišli se nakon šest godina veze, 1981. godine.

Dve godine pre nego što je došlo do razvoda, 1979. godine Romin prvi suprug i Davidov otac Hari počinio je samoubistvo. Obesio se u svom stanu u Hamburgu, a Romi je neprekidno proganjala griža savesti. Delon, koji je Romi navodno uvek pisao pisma, imao je tri supruge, ljubavnice i četvoro dece, ali mu ona nikad nije odgovorila na njih zbog besa.

U toku drugog razvoda je Romi zadesila najveća tragedija u životu. Sin David koji je tada imao 15 godina bio je u poseti roditeljima svog očuha. Zaboravio je ključeve i popeo se preko staromodne "špičaste" ograde. Okliznuo se i jedan mu je šiljak probio femoralnu arteriju. Pao je preko ograde i masivno krvareći došao do ulaznih vrata gde je kucao i zapomagao.

Njegov očuh u jednom intervjuu se prisetio kako je dečak već izgubio svest u njegovim rukama nakon što je otvorio vrata.

- Šest meseci posle tog događaja nisam izašao iz stana - rekao je.

David je preminuo nekoliko sati kasnije na operaciji. U bolnicu su u gotovo isto vreme stigli teško uznemirena Romi i Alan Delon, koji se plašio kako će reagovati ako joj sin premine.

Romi je nakon smrti sina živela još godinu dana. Dane je provodila u alkoholisanom stanju. Sa 43 godine 29. maja u svom domu u Parizu preminula je od srčanog udara, a neki kažu i od slomljenog srca. Delon se pobrinuo da nakon sahrane i Davidovi ostaci budu preseljeni u isti grob gde leži Romi, a na spomenik joj je položio identičan buket grimiznih ruža kakav joj je doneo na prvi dan snimanja filma "Christine", kada su se i upoznali.

Dvostrukoj dobitnici nagrade "Cezar" i zvezdi više od 45 filmova Francuska je odala počast tako što je filmsku nagradom "Prix Romy Schneider" koju dodeljuje mladim nadama filma u čast velike glumice.

- Svako ko nešto zna o filmu mora se diviti njenoj neverovatnoj mogućnosti transformacije - napisao je o Romi Šnajder filmski kritičar Marin Hamdorf.

Komentari (1)

beba

02.05.2021 16:38

Za mene jedna od najlepsih glumuca svih vremena