policija, silovanje
Alo!/Masanori Jošida
policija, silovanje

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Najveća agencija za modele "Elite Models" je žarila i palila osamdesetih i devedesetih, a glavni odgovorni za poslovanje devojaka je bio bivši muž Linde Evanđeliste, koji je zloupotrebljavao svoj položaj, što je izazvalo skandal planetarnih razmera kad su četiri devojke javno odlučile o tome da progovore i svaka im čast na hrabrosti.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Linda Evangelista (@lindaevangelista) on Jun 14, 2019 at 12:18pm PDT

Od osam žena koje ga optužuju, četiri su sada ispričale detalje. Kao u slučaju vlasnika filmske kompanije "MirMax" Harvija Vajnstina, i u slučaju Džeralda Marija bila je reč o javnoj tajni. Praktično su svi sve znali, i ćutali. Optužbe se odnose na period između 1980. i 1989. godine. U tom periodu "Elite Models" pokrenuli su krarijere Naomi Kembel, Klaudije Šifer, Sindi Kraford i Linde Evanđeliste. Linda je menadžerova bivša supruga. Izašla je u javnost ovih dana i izjavila da nije znala za dela za koja ga optužuju, ali da veruje da sve te žene govore istinu.

Francusko tužilaštvo vodilo je istragu protiv modnog agenta Žana Luka Brunela, pod sumnjom da je podvodio maloletnice milijarderu Džefriju Epstajnu, koji je nakon pokretanja istrage u sumnjivim okolnosti izvršio samoubistvo u zatvoru.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Tᖺᙓ ?ᗝᒪᖙ Tᖇᓮ??ᙓᖇ (@trustmeiknowbetter) on Jul 14, 2020 at 9:55am PDT

Džerald Mari (70) početkom osamdesetih radio je za agenciju "Paris Planning" koja se spojila 1986. godine sa "Elite Model Managementom", a on je postao njen evropski šef. Američki ogranak sa sedištem u Njujorku vodio je osnivač "Elite" Džon Kazablankas. Lansirali su karijere čuvenih manekenki. Napustio je 2012. "Elite Models", danas vodi agenciju u Parizu "Oui Management".

Među ženama koje optužuju Marija je i bivša novinarka BBC-ja Lisa Brinkvort, koja je istraživala tretman manekenki u modnoj industriji za dokumentarac BBC-ja, u kojem je prikazala kako se maloletne modele prisiljavali na s*ks i konzumiranje narkotika. Amerikanka Keri Suton optužuje ga za bezbrojna silovanja 1986. godine, kad je imala 17 godina, njena zemljakinja Džil Dod takođe za silovanje 1980. godine, a Šveđanka Eba Karlson za silovanje 1990.

Šarmirao roditelje da bi iskorišćavao decu

Kanađanka Šona Li 1992. godine bila je finalistkinja takmičenja "Look of the Year", i imala je 15 godina. U Parizu su je smestili u apartman sa drugim devojkama. Pozvali su ih uveče i nakon večeri u noćnom klubu "Les Bains Douches" završile su u stanu Džeralda Marija. Tu ju je silovao.

- Tražio je od mene da obučem majicu Linde Evanđeliste. Tada je skočio na mene. -

Godinu dana kasnije Linda Evanđelista se razvela od njega.

Danas poznata američka voditeljka Vendi Volš detaljno je opisala kako se našla u poziciji žrtve. Imala je 17 godiba, bila je odlična učenica iz predgrađa Toronta i želela je da postane model, kao jedna od stotinak devojka koje su svake godine odlazile u Pariz ili Milano nadajući se karijeri u svetu mode. Pozvali su je u Pariz. Njenu majku Elen i nju pozvao je na večeru šef agencije "Paris Planing", Džerard Mari. Vendi je sa nelagodom u gledala kako joj zavodi majku. "Divan lik, sigurna sam da će se brinuti o tebi", rekla joj je mama. Odrasla Vendi Valš shvatila je da je to bio način na koji je Mari radio: šarmirao bi roditelje da mu prepuste svoje maloletne ćerke. Dva meseca kasnije, Vendi se preselila u Pariz. Mama Elen ostala je u Kanadi. Nekoliko nedelja kasnije Mari ju je silovao.

Kad je stigla u Pariz Vendi su rekli da bi bilo dobro da odlazi na žurke koje bi joj mogle da pomognu u karijeri.

Detaljno je opisala kako joj se Mari približio, navodno u brizi za njenu karijeru. Pozvao ju je u svoj stan, tamo je bila još jedna manekenka. Ponudio joj je čašu šampanjca, i u trenutku je njegova ruka bila pod njenom majicom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Carré Otis (@iamcarreotis) on Sep 27, 2020 at 8:50am PDT

- Ti si jedini model u agenciji sa velikim grudima - volim to - rekao je Mari. Ona nije želela da naljuti čoveka koji može da joj uništi život.

Pokušala je da se izvuče, rekla mu je da nije na pilulama, ali nije pomoglo. Analno ju je silovao. Vratila se u svoj stan i pitala cimerku - da li se i njoj to dogodilo. Sve su bile u sličnoj situaciji: maloletne ili tek punoletne, prvi put odvojene od porodice, bez znanja jezika, sa velikom željom da uspeju u svetu mode.

- Verujem da te žene govore istinu - poručuje Linda Evanđelista.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Carré Otis (@iamcarreotis) on Oct 16, 2020 at 12:34pm PDT

- Jako me to boli, jer to su rane koje možda nikad neće zarasti, pa se divim hrabrosti i snazi potrebnoj da se o tome danas govori - ističe.

Jezivo je koliko mladih žena prolazi kroz ovakve situacije u pokušaju da izgradi karijeru. Sve su češći slučajevi onih koje se ohrabre dovoljno da upiru prst u moćne silovatelje koji koriste položaj misleći kako im on dozvoljava da upropaste život ljudima oko sebe. Šta god da je razlog tom suludom načinu razmišljanja, potrebno ih je osuditi da bi drugim moćnicima služili kao primer onoga što će ih sačekati ako učine nešto nažao svojim zaposlenima.