Princeza Dajana
Shutterstock
Princeza Dajana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

PROČITAJTE JOŠ:

Telohranitelj Trevor Rese-Džons jedini je preživeo nesreću, dok je Dajana preminula četiri sata kasnije u bolnici.

Minute nakon nesreće, u polusvesti na zadenjem sedištu, smrskane glave i grudnog koša, Dajana je, kaže Džons, tiho dozivala Dodija. Na samrti su je takvu snimili i paparaci koji su ih uhodili preko celog Pariza. Oko jedan ujutro informaciju o nesreći je preko ambasadora dospela i do palate u Škotskoj, gde su bili Dajanin bivši suprug Čarls i njegova majka, kraljica Elizabeta II. Čarlsu je javljeno da je Dajana bila u saobraćajnoj nezgodi, ali da je samo slomila ruku.

Preko novinara oko 3:30 sati princ i kraljica saznali su kako je Dajana preminula na operaconom stolu. Usledio je haos. Elizabeta je Čarlsa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vesti objavi tek ujutro.

Čarls je bio van sebe. Znao je da će javnost za sve kriviti njega i bojao se da je ugrožen i sam opstanak monarhije. Dodatno se užasavao medijske pažnje koja će zapasti njegovu ljubavnicu Kamilu, koja ga je još te noći telefonski tešila. Kad su ujutro Vilijamu i Hariju rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu dok je Londonom vladao haos.

Princeza Dajana

AP

Foto: AP

Čarls je s Dajaninim sestrama privatnim avionom otišao po telo, a Elizabeta i Filip su odbili da se vrate u London. Tvrdili su da žele da zaštite dečake pre suočavanja s javnošću na sahrani. Javnost je ludovala. Kraljicu su prozivali, a neki su čak implicirali da ima veze s Dajaninom smrću.

Premijer Toni Bler ju je danonoćno zvao i govorio da “u ime spasenja monarhije da izjavu i vrati se u London”. Čarls se vratio sinovima u Balmoral i započele su svađe oko pripreme sahrane. Kraljica je htela da bude privatna, no Čarls i Filip su je uveravali da će to samo dodatno razgneviti građane i da im treba dati priliku da se dostojanstveno oproste od svoje princeze.

Sahrana, koja je od početka do kraja trajala više od pet sati, održana je 6. septembra. Čak tri miliona ljudi bilo je na ulicama Londona, a prenos je pratilo gotovo tri milijarde ljudi.

"To je najteži dan mog života, iako mislim da danas nijedno dete ne bi naterali da pred milionima hoda iza kovčega svoje majke. Gledao sam ljude sa strane ulica koji su naricali i mislio sam: ‘Zašto plačete, niste je ni poznavali’. No sad mi je drago da sam odradio taj put, mnogo je značilo meni, ali i narodu", rekao je Hari. I on i Vilijam brane postupke svog oca i bake koji se punih pet dana nisu vratili iz Balmorala u London.

"Nema teže stvari od toga da kažeš detetu da mu je drugi roditelj mrtav, samo su hteli da nas zaštite", rekao je Vilijam. Kraljica je na kraju, na dan sahrane, prošetala među silnim cvećem i buketima ispred palate, naklonila se ispred Dajaninog kovčega i spustila, prvi put u istoriji, zastavu iznad Bakingemske palate na pola koplja.

Princeza Dajana

Profimedia

Foto: Profimedia

Vilijam i Hari u crkvi su sedeli pored oca i bake. Niko od njih nije održao govor, ali je zabeleženo da se kraljica nekoliko puta suptilno naklonila Dajaninom kovčegu. Dajana je sahranjena na očevom imanju, na ostrvu usred jezera. Porodica Dajaninog brata naplaćivala je ulaz posetiocima, ali su povodom dvadesete godišnjice smrti sve glasnija šuškanja da će se grob preseliti u London.

BONUS VIDEO:

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!

 

Princeza je pre smrti htela u London, ali je zbog ovoga ostala u Parizu, gde je i poginula!

AUTOR: Index; D.K. DATUM I VREME: 30.08.2019. 20:13 Sutra se navršava tačno 22 godine od kako je poginula princeza Dajana, prva supruga Čarlsa, princa od Velsa i najstarijeg sina i naslednika kraljice Elizabete Druge. Princeza Dajana, Foto: AP Iako nije među živima više od dve decenije i dalje je jedna od najvažnijih figura britanske kraljevske porodice.