Džudi Garland
Screenshot Instagram
Džudi Garland

Screenshot Instagram

Džudi Garland, Foto: Screenshot Instagram

Glumicu i pevačicu Džudi Garland pamtićemo kao nezaboravnu Doroti Gale iz klasika iz 1939, "Čarobnjak iz Oza". Njena uloga i izvođenje su među kultnim u Holivudu, a film i lik vole sve generacije.

PROČITAJTE JOŠ:

PAPRENO SKUPO! Karleuša čak i polugola na sebi ima pravo BOGATSTVO! SAMO JEDNA STVAR na njoj košta više od 30.000 EVRA! (FOTO)

ŠOKANTNO OTKRIĆE Aleksandra Subotić oplela po suparnici: Koraćeva se JE*ALA sa ovim biznismenom, a neće da prizna! Ispričala JEZIVE detalje tajne VEZE (VIDEO)

SLEDI PAKAO Kristijan Golubović otkrio ISTINU od koje će se svi SUBOTIĆI uplašiti! Evo šta je ispričao o Čabarkapi (VIDEO)

 

Međutim, iza fasade veselja, muzike i osmeha zapravo je skrivena istorija tuge i maltretiranja koje je uništilo život nekada perspektivne glumice. Sa samo 13 godina Garland je isprobala sreću na audiciji pred moćnim producentom Louis B. Majerom iz MGM-a (Metro-Goldwyn-Mayer).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Judy Garland (@judygarlandforever) on Mar 18, 2019 at 7:11am PDT

 

Garland, pravog imena Frensis Itl Džim, očarala je svojim jakim a svilenkastim glasom, ali Majer, kao i svi ostali, nisu bili zadovoljni izgledom ove pretpubertetlijke. Svoj prvi film je snimila 1936. godine, kad joj je bilo tek 14, piše express. hr. Film se zvao "Pigskin Parade". Tokom produkcije i promocije "Pigskin Parade" Majer i sve njegove kolege jasno i glasno su Garland govorili da je "debela, grbava i ružna", da izgleda kao "prase sa kikicama", kada se gleda kroz oko kamere.

Stavili su je na tako žestoku dijetu da jedva da je unosila nekoliko desetina kalorija dnevno. Devojčica je vrlo brzo navikla na rutinu gde se prvo izgladnjuje do ivice nesvesti, onda se prejede, pa povraća i sve to da bi udovoljila nerealističnim standardima producenata.

Džudi Garland

Screenshot Instagram

Džudi Garland, Foto: Screenshot Instagram

Najgore od svega jeste to što su se njenim izgledom i težinom bavili svi na setu. Komentarisali su kako ružno ili nedovoljno vitko mlada glumica izgleda. Nazivali su je, pred njom, "ružnim pačetom" industrije. Maltene su je zlostavljali.

 

Stavili bi ispred nje hranu, ali ona je morala da pokaže suzdržanost i da ne uzme ni zalogaj. Prepisali su joj niz lekova kako bi joj se ubrzao metabolizam, i kako bi duže ostajala budna, a preživljavala je i pipkanja, udvaranja i seksualno maltretiranje koje je krenulo kad je imala samo 16. Tako tvrdi Gerald Klark, autor njene biografije, a u svojim memoarima, na temu seksualnog zlostavljanja Garland je napisala "nemojte misliti da svi nisu pokušavali". To je trajalo godinama sve dok mlada glumica nije rekla oštro zbogom MGM-u, što je Luisa Majera nateralo na suze jer je tvrdio da je "zaljubljen u ovu zvezdu".

Sve su to ožiljci i traume koje su uticale i na njen privatni život. Udavala se pet puta, a od toga su četiri braka završila razvodom. Tokom prvog braka ostala je trudna, ali u strahu kako će to uticati na njenu karijeru, MGM i njena majka prisilili su je na pobačaj koji je ostavio teške emocionalne ožiljke.

 

Kako je odrastala, tako su droga i različite vrste lekova postajali deo njene svakodnevnice, i to je bio početak njenog kraja. Uz to, prošla je nekoliko nervnih slomova zbog kojih je hospitalizovana, a nekoliko puta je pokušala i samoubistvo.

Njena ćerka ju je kasnije opisala kao "beskućnika bez dolara". Liza Mineli, njena najstarija kći, pomogla joj je s finansijama. S pravom, jer je Garland zarađivala oko 100 dolara po noći, pevajući nekoliko puta nedeljno u prljavim barovima. Njena prevremena smrt dogodila se kad se predozirala barbituratima - kroz godine provedene u industriji razvila je zavisnost.

Uprkos svom tragičnom kraju, Los Angeles Times zabeležio je da je tvrdila kako je srećna samo tri meseca pre smrti, jer se udala za petog muža. "Konačno, konačno - volim i voljena sam", rekla je zvezda.

Možda joj je brak bio kratkotrajan, ali je bar, ako joj je verovati, napokon pronašla ljubav. Umrla je sa 47 godina, a iza sebe je ostavila Lizu Minelli (iz drugog braka), Lornu i Joeyja Lufta (iz trećeg braka).

 

Sid Laft, holivudski producent i bivši suprug legendarne Džudi Garland, objavio je knjigu "Judy and I: My Life with Judy Garland" u kojoj je otkrio da je glumica bila zlostavljana tokom snimanja filma "Čarobnjak iz Oza".

Producent i menadžer, koji je s Garlandovom bio u braku od 1952. do 1965. godine, naveo je u memoarima da su Garlandovu, koja je tokom snimanja filma imala samo 17 godina, zlostavljali stariji muškarci na setu.

"Maltretirali su je i pravili su joj pakao od života. Bili su to muškarci stariji od 40 godina, koji su joj radili užasne stvari. Zavlačili su joj ruke ispod haljine i radili su druge neprimerene stvari", prisetio se u memoarima Laft, i objasnio da su zlostavljači bili muškarci patuljastog rasta ("Mančkini") koji su igrali na filmu.

 

I sama glumica je govorila o tom iskustvu u više navrata, ne precizirajući šta joj se tačno dogodilo, te je otkrila da su je maltretirale kolege sa seta, koji su mislili da im je sve dopušteno zbog njihove veličine.

"Bili su to mali pijanci, koji bi po čitavu noć bili pijani", rekla je svojevremeno glumica.

Međutim, ima nešto još strašnije...

Džudi Garland

Screenshot Instagram

Džudi Garland, Foto: Screenshot Instagram

Sa svega 17-18 godina, Garlandova je bila naterana da u toku dana pije samo crnu kafu i jede pileću supu, kao i da popuši 80 cigareta dnevno i konzumira pilule na svaka četiri sata. Ovo ne samo da je uzdrmalo njen mladi organizam u to vreme, već je pogubne posledice njihovog "tretmana" osećala do kraja života. Pošto je imala želju za hranom, a nije smela da jede, satisfakciju je potražila u narko-supstancama, a sklonost ka drogi ostala joj prisutna sve do prerane smrti. U 47. godini se predozirala i okončala život.