Nikol Kidman
EPA/Dan Himbrechts
Nikol Kidman

EPA/Mike Nelson

Nikol Kidman, Foto: EPA/Mike Nelson

Ona je jedna od najmoćnijih i najbogatijih glumica 21. veka. S obzirom na to da su joj roditelji Australijanci i da je rođena na Havajima, Kidmanova ima dvojno australijsko i američko državljanstvo.

Karijeru je započela u Australiji, gde je glumila u više serija i filmova, pre nego što je postala međunarodno poznata zbog filma "Dani groma" (1990). U njenoj dugogodišnjoj karijeri zabeleženi su veliki svetski blokbasteri poput filmova "Australija", "Hladna planina", "Mulen ruž!" i "Sati" za koji je dobila Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu. 

Pored svoje glumačke karijere, Kidmanova je poznata i po svome humanitarnom radu. Od 1994. godine je Ambasador Dobre Volje za Unicef, a od 2006. takođe i za UNIFEM. 2007. godine je dobila najviše civilno priznanje od australijanske vlade, za doprinos scenskim umetnostima i humanitarnom radu za zdravlje žena.

Karijera

Nikol Kidman prvi put stupa na scenu 1983., kada je imala samo 15 godina. Tada se pojavila u spotu za pesmu "Bop Girl". Krajem iste godine dobija malu ulogu u seriji "Five Mile Creek", kao i uloge u filmovima "BMX Bandits" i "Bush Christmas".

Prvu značajnu ulogu, Nikol je dobila 1989. godine. U filmu "Dead Calm" . Sledeće godine sa Tomom Kruzom igra u filmu "Days of Thunder", zatim u filmu "Billy Bathgate" za koji dobija svoju prvu nominaciju za Zlatni Globus. Za svoju interpretaciju dobila je nekoliko značajnih filmskih nagrada, među kojima i Zlatni Globus. 

Film "Moulin Rouge!" joj 2002. godine donosi nekoliko novih nagrada, uključujući i drugi Zlatni Globus, kao i prvu nominaciju za Oskara. Iste godine snima vrlo uspešan horor "The Others", za koji četvrti put biva nominovana za Zlatni Globus.

Nikol Kidman

Epa/Mike Nelson

Nikol Kidman, Foto: Epa/Mike Nelson

Istorijska drama "Sati", snimljena 2002. godine, je njen najbolji film u dotadašnjoj karijeri, pošto za njega dobija neka od najvećih priznanja. Za svoju interpretaciju Virdžinije Vulf dobila je prvu nominaciju za Nagradu udruženja glumaca, prvu nominaciju za Nagradu filmske kritike, Srebrnog medveda, treći Zlatni Globus i svoj prvi Oskar za najbolju glavnu glumicu. Time je postala prva osoba iz Australije, koja je dobila ovu prestižnu nagradu američke filmske akademije.

Do kraja 2005. godine snimila je još nekoliko potpuno različitih filmova: "Dogiville", "Tragovi na duši" sa "Hladnu planinu" za koji je dobila još jednu nominaciju za Zlatni Globus.

"Rođenje" za koji ponovo dobija nominaciju za Zlatni Globus, kao i nominaciju za nagradu Zlatni Lav na filmskom festivalu u Veneciji. Njeni filmovi iz 2005. "The Interpreter" i "Bewitched" nisu privukli toliku pažnju, koliku je te godine imala njena reklama za parfem "Chanel No. 5" čije je Nikol zaštino lice.

Te godine je oborila rekord kao najplaćenija glumica za reklamu po minutu, jer je za ta tri minuta dobila čak 12 miliona dolara. Iste godine na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih javnih ličnosti zauzela je 45. mesto.

U periodu od 2004. do 2005. godine, se na listi 100 najplaćenijih glumica istog magazina, našla na drugom mestu (iza Džulije Roberts), sa 17 milona dolara po filmu. 

Nikol Kidman

EPA/Guillaume Horcajuelo

Nikol Kidman, Foto: EPA/Guillaume Horcajuelo

Privatni život

Nikol se udavala dva puta. Njena veza sa glumcem Tomom Kruzom je započela na snimanju filma "Dani groma", 1990. godine. Venčali su se na Badnje veče (po gregorijanskom kalendaru 24. decembra) 1990. u gradu Teluride, Kolorado.

Usvojili su dvoje dece, kćerku Izabelu Džejn i sina Konora Entonija. Razdvojili su se nakon 10 godina braka.

Kidmanova je bila tri meseca trudna i imala je spontani pobačaj. Kruz je podneo zahtev za razvod u februaru 2001. Razvedeni su 2001. a Kruz je kao razlog naveo nepomirljive razlike.

Decu koju je usvojila sa Tomom ne viđa već godinama, a sumnja se da je razlog taj što su oni pripadnici sajentološke crkve, a ona nije i da je takav odnos u tom slučaju nemoguć. Često se spekuliše to što ih u intervjuima ne spominje ali ni kada prima nagrade.

Razlozi za prekid braka nikada nisu bili dostupni javnosti. Za časopis "Marie Claire" Kidmanova je rekla da je imala vanmateričnu trudnoću. U junu 2006. je izjavila da još voli Kruza.

Nikol Kidman

EPA/Ian Langsdon

Nikol Kidman, Foto: EPA/Ian Langsdon

"On je bio ogroman i još uvek je. Za mene, on je bio samo Tom, ali za sve ostale on je bio ogroman. Bio mi je divan. I ja sam ga volela. I još uvek ga volim", rekla je tada.

Nikol je izjavila i kako je njihov zajednički život bio "savršen" i da joj je zbog toga bilo užasno teško kad su se razveli.

Robi Vilijams je potvrdio da su bili u kratkoj romansi na njenoj jahti leta 2004. godine. Nakon što je dobila Oskara, pojavile su se glasine o vezi između nje i Adrijena Brodija. Godine 2003. upoznala je muzičara Lenija Kravica i sa njim bila u vezi do 2004. godine.

Svog drugog muža, kantri pevača Kita Urbana je upoznala u januaru 2005. Venčali su se 25. juna 2006. u Sidneju.

Na sreću, njen skladan i dugogodišnji brak sa muzičarem Kitom Urbanom je pun nežnosti.

"Mnogi kažu da ljubaznost nije seksi, ali jeste", rekla je Nikol o čoveku sa kojim je posle braka sa Tomom Kruzom još jednom uplovila u bračnu luku i u njoj pronašla svoju sreću.

U braku sa Kit Urbanom, Nikol je dobila dvoje dece, ćerku Sandej Rouz 2008. godine i drugu ćerku Fejt Margaret preko surogat majke 2010. godine.

U emotivnom intervjuu pre nekoliko meseci, Kit Urban je otvoreno pričao kako je izgledao njegov život pre nego je upoznao sadašnju suprugu. Naime, Kit je mladost proveo u raljama zavisnosti o drogi i alkoholu, pa priznaje da ga je ljubav slavne slavne glumice spasila od samog sebe.

Nikol Kidman

EPA/Ian Langsdon

Nikol Kidman, Foto: EPA/Ian Langsdon

Na vrhuncima svoje karijere Kit Urban živeo je načinom života koji je kilometrima daleko od onog koji vodi danas. Naime, kantri pevač godinama je bio teški zavisnik o alkoholu i drogama, a to se reflektiralo na sve ostale aspekte njegovog života. Tako je sve do fatalnog susreta s Nikol Kidman vodio besmislene ljubavne veze u kojima bi se potpuno distancirao.

"Pre braka sam bio jako loš u vezama. Nisam se mogao da se predam jednoj osobi, ali sam istovremeno pisao ljubavne pesme", izjavio je Kit i priznao da se ovisnosti rešio tek kada se pre 11 godina oženio Nikol Kidman.

Naime, iako je posrnuli muzičar već u par navrata pokušao s lečenjem, Nikol je uzela stvari u svoje ruke i samo četiri meseca nakon venčanja organizovala intervenciju. U svom naumu je uspela budući da Kit nikada više nije posegnuo za bilo kojom vrstom opijata.

"Nikol je u moj život stigla kao anđeo s neba čija me je ljubav u poslednjem trenutku izvukla iz pakla zavisnosti."

Nikol Kidman

EPA/Dan Himbrechts

Nikol Kidman, Foto: EPA/Dan Himbrechts