Džeki Čen
Instagram/Printscreen
Džeki Čen

Instagram/Printscreen

Džeki Čen, Foto: Instagram/Printscreen

Džeki Čen – dokaz da se do najviših zvezda dolazi „preko trnja”! Rođen je 7. aprila 1954. godine u Hongkongu i danas proslavlja 67. rođendan, pa smo tom prilikom rešili da se osvrnemo na neka od njegovih najvećih dostignuća i, ujedno, najbolnija životna iskustva.

Još kao dečaka, majka Li-Li prozvala ga je „topovsko đule”. Rođen je s 5,5 kilograma, što je izuzetno neobično za Kineze, a ubrzo je počeo i da dorasta „zadatku” – kako je bio veoma nemirno dete, koje se non-top negde „kotrljalo”. Majka i otac, Čarls, inače, bili su toliko siromašni, da su ga, pisalo se, umalo prodali jednoj porodici iz Britanije za 26 dolara. Ipak, uspeli su da pregrme i ostanu porodica sve do njegove sedme godine, kada je on ostavljen u internatu, a njegovi otišli zbog posla u Australiju.

Akrobatika, borilačke veštine, osnove glume, pevanja… Sve je to učio, a kada je zaradio prve velike pare – to ga je, priznao je jednom za strane medije, izopačilo.

Kad sam zaradio prvi veći novac, odmah sam počeo bez razmišljanja da trošim. Problem je bio u tome i što sam počeo neumereno da pijem. Ujutro bih se pijan vozio gradom jednim, a uveče drugim besnim kolima. Alkohol me je onda pretvorio u nasilnika. Sina sam svojevremeno udario tako da je preleteo preko sobe na krevet – sećao se.

Porodica je ovo teško podnela.

– Uplašio se, kao i moja supruga, naravno. Bio sam nezreli klinac, varao sam, razbacivao se… Slava me je bila ozbiljno ponela – otkrio je jednom prilikom.

Kada ga je to prošlo, počeo je normalno i da živi, ali se na poslu nikako nije smirivao. Njegov moto postao je „bez straha, bez kaskadera, bez jednakosti” i ne samo da je polomio šta je stigao snimajući, nego je i oborio rekord za najveći broj ponavljanja jedne scene, čak 1.600 puta.

Takođe, oborio je rekord i za najviše zaduženja na filmu – bio je scenarista, glavna uloga, producent, direktor fotografije, glavni koordinator, pa čak i čovek koji nabavlja i dostavlja hranu.

Kroz hit „Rumble In The Bronx” publika je dobila priliku veoma dobro da ga upozna. Međutim, osim o njegovom velikom talentu, pričalo se i o povredi koju je zadobio na setu. Tada, u pitanju je bio prelom članka, koji je publici prikazan na samom kraju filma i koji je malo ko podneo a da se makar nije namrštio. Čenu su, inače, prekrivali gips tako da deluje kao patika, da bi završio snimanje.

Za vreme stvaranja klasika „Police Story” preleteo je s visine, a na zemlji – nije ga ništa sačekalo, da mu ublaži pad. Scena je bila prihvaćena i prikazuje ugruvanog Džekija koji ustaje i nastavlja dalje, bez obzira na sve.

U „Drunken Master-u” zamalo je ostao bez oka, kad mu je posle udarca nastadala duplja. Takođe, bila mu je iščupana i obrva u jednom trenutku, što je ostavilo ožiljak.

Vremenom, „uspeo” je da: polomi još i grudnu kost, vilicu, prste, pršljenove, kuk, da ostane bez zuba, ozbiljno ošteti tetive ruke, slomi nos, ozledi grlo toliko da je teško disao, zadobije opekotine drugog stepena, iščašenje karlice… Ali, jedna povreda mogla je da ga košta života.

Na setu filma iz 1986, „Armour of God” u Jugoslaviji, pao je na leđa i udario glavom o kamen. Prvi put mu je scena pošla za rukom, ali nije bio zadovoljan, pa ona – pao. Da nije bilo brze reakcije lekara, ovaj film bio bi mu i poslednji. Krv mu je šikljala iz uha, a delić kosti bio je zaboden u mozak.