Dua Lipa
YouTube/printscreen
Dua Lipa

YouTube/printscreen

Foto: YouTube/printscreen

- Bio sam na njivu, nisam mogao ranije da se javim, bio sam u papriku. Ili u paprici, kako već odgovara - rekao je raspoloženi Stevica na početku razgovora.

Ne krije da je iznenađen ovim što se dešava i kaže da će posle konsultovanja sa advokatima tražiti satisfakciju, s obzirom na to da je "Leskovački ajvar" zaštićen kao intelektualna svojina.

- Slika jeste napravljena kod mene na gazdinstvu, ali nije moj ajvar. Ja sam član udruženja Leskovački ajvar koje je osnovano 2009. godine i koje ima pravo, ovlašćeni je korisnik imena "Leskovački ajvar", kao proizvod sa geografskim poreklom koji je zaštićen u Srbiji i na svetskom nivou, kod svetske organizacije za intelektualnu svojinu - WIPO - kaže Stevica na početku razgovora.

Dua Lipa

YouTube/printscreen

Foto: YouTube/printscreen

- Trenutno nas je petoro u udruženju. Ja ću videti sa kolegama iz udruženja šta ćemo... Možda nije Dua Lipa direktno uključena u video, ne znam kako to funkcioniše, ali producenti će biti upoznati sa ovim. Konsultovaćemo se sa advokatima, da vidimo šta ćemo - objašnjava Marković.

- Ja sam Srbin i sve poštujem, ali moramo da poštujemo pravila. Ajvar je generično ime, kao što je rakija, slanina, kobasica... Na to generično ime se dodaje prefiks, pa smo mi zaštitili Leskovački ajvar i recepturu po kojoj taj ajvar treba da se proizvodi. Proizvodi se on i na Kosovu, naši ljudi tamo ga proizvode, i Albanci i Srbi. Ali, meni je problem što su oni našu sliku upotrebili i stavili kao pokrivalicu. Gola tegla bez etikete - pa, ajvar k'o ajvar, ali u ovom slučaju mi ćemo tražiti satisfakciju ili ćemo poslati pismo upozorenja, zbog etikete koja je u tom trenutku bila validna u našem udruženju - nastavlja Stevica.

- Mi smo kao proizvod interesantni mnogima, kad se kaže Leskovački ajvar nosi svoju težinu i prepoznatljivost. Sve balkanske zemlje će sad dići glas - i Makedonci, pa će dići glas i oni iz Bosne, Bugari imaju nešto slično što se zove ljutenica, a mi smo već digli glas. Tek će tu da se digne buka i dževa, kao što je i za onu zastavu što je objavila pre nekoliko dana - kaže ovaj vredni Leskovčanin.

A evo kako Stevica odgovara na pitanje čiji je ajvar, s obzirom da na Vikipediji piše da je srpski.

- Tako je, jeste, ali mi ga nismo zaštitili. Da je zaštićen kao srpski proizvod onda bi bio naš, ali nažalost nije zaštićen. Baštini se na teritoriji celog Balkana - priča Marković.

Kaže, postoji velika šansa da će producente emisije tužiti za prikaz Leskovačkog ajvara.

- Samo zbog zloupotrebe naše etikete koja je korišćena u vidu promocije albanskog ajvara, a nije albanski. U tom smislu ćemo potražiti pravdu, posavetovaćemo se sa advokatima da vidimo šta je najbolje - kaže Stevica koji je i predsednik asocijacije koja okuplja poizvode sa geografskim poreklom.

Pročitajte i:

Komentari (1)

zagor

24.07.2020 13:57

Nolesnica siptarska