Queen - Boemska rapsodija
Profimedia
Queen - Boemska rapsodija
Queen - Boemska rapsodija, Foto: Profimedia

Fredi Merkjuri, pokojni frontmen "Queen", jednom je izjavio da pesma govori o ljubavnim vezama, ali njeno značenje nisu želeli da otkriju ni drugi članovi benda.

Četrdeset godina kasnije Fredijeva biografkinja Lesli En Džouns tvrdi da stihovi nose tajnu poruku, zapravo Fredijevo priznanje da je homoseksualac, piše Dejli Mejl. Ovo potvrđuje i tekstopisac Tim Rajs, koji je dobro poznavao Merkjurija.

- Meni je prilično očigledno da je to Fredijevo priznanje. Razgovarao sam o tome s bubnjarem Rodžerom Tejlorom. Poruka je jasna, Fredi je priznao da je homoseksualac - smatra Rajs.

- U stihu "Mama, I just killed a man" (Mama, upravo sam ubio čoveka) Fredi je ubio starog sebe, osobu koja je do tada bio. Stih "Put a gun against his head, pulled my trigger, now he's dead" (Prislonio sam mu pištolj uz glavu, povukao okidač i sada je mrtav) znači da je dotadašnja hetero osoba mrtva. Uništio je osobu koja je pokušavao da bude i sada pokušava da živi s novim Fredijem - rekao je Rajs.

On je objasnio i da stih "I see a little silhouetto of a man" (Vidim malu senku čoveka) govori o tome da ga još proganja to što je uradio.

- Kad god čujem tu pesmu, vidim ga kako se pokušava rešiti jednog i prihvatiti drugog Fredija. Da li je uspeo? Mislim da se dobro nosio s tim - tvrdi Rajs.

Lesli En Džons tvrdi da je pitala Fredija da li je pesma njegovo priznanje da je homoseksualac, a on se nasmejao, i posle kraće tišine rekao da nije trenutak za to. Tvrdi da joj je njegov ljubavnik Džim Haton to potvrdio posle Fredijeve smrti.

- Bila si u pravu, nikada nije javno nameravao da prizna, morao je da glumi hetero osobu zbog svoje porodice. Bila je to Fredijeva ispovest o tome kakav mu je život mogao biti, koliko bi bio srećniji da je mogao da bude to što jeste. Svet je dobio priliku da čuje maštovito remek-delo, kompleksno i slojevito, s jednostavnom porukom. Ta je pesma bila ono što je Fredi zaista bio - rekao joj je Fredijev ljubavnik.