Džon Lenon
Profimedia
Džon Lenon

Profimedia

Džon Lenon, Foto: Profimedia

Džon Lenon, član benda Bitlsi, ubijen je ispred svoje kuće 8. decembra 1980. godine. Samo nekoliko sati smrti, Lenon je snimio svoju poslednju numeru "Walking on Thin Ice" koju je otpevala njegova žena Joko Ono, dok je Lenon svirao gitaru.

Priča se da je Lenon je stezao traku svoje poslednje numere u ruci dok je na smrt krvario na ulazu u zgradu na Menhetnu. Lenon i Joko su se vraćali iz muzičkog studija kada je tada upucan. Tada 25-ogodišnji Mark Čepman, iz čista mira je pucao dva puta u Lenonova leđa.

- Očigledno da ga je napadač čekao - rekao je narednik Robert Barns iz 20. policijske postaje.

Džon Lenon

Profimedia

Džon Lenon, Foto: Profimedia

Iako je bila prisutna, Joko Ono nije povređena u napadu. Očevici kažu da je očajnički vikala da joj pomognu dok je Lenon padao i lagano gubio dah. Po prispeću u Ruzveltovu gradsku bolnicu, lekari su mogli samo da konstatuju smrt jednog od najslavnijih muzičara ikad.

Njegov ubica Mark Čepmen, uhapšen je na licu mesta, a kasnije osuđen na doživotnu robiju.

Džon Lenon

Profimedia

Džon Lenon, Foto: Profimedia

"Walking on Thin Ice", njegova poslednja pesma, objavljena u januaru 1981. godine, postigla je komercijalni i i kritički uspeh.

Džon Lenon

Profimedia

Džon Lenon, Foto: Profimedia

Decenijama kasnije, 2003. godine, ponovo je dospela u žižu javnosti kada su DJ Deni Tenaglija, engleski pop duo Pet šop bojs (Pet Shop Boys) i drugi uradili klub remikse ove pesme. Na američkim dens top listama našla se na prvom mestu, dok je u Ujedinjenom kraljevstvu dospela na 35 poziciju - istu onu koju je originalna pesma imala 1981. godine.