Fredi Merkjuri
Profimedia
Fredi Merkjuri, 0306031926

Profimedia

Foto: Profimedia

Pre nekoliko dana fanovi grupe Queen obeležili su punih 28 godina otkako je preminuo legendarni muzičar i frontmen grupe Queen, Fredi Merkjuri.

Umro je od posledica teške upale pluća u 46. godini života, a za sobom je ostavio stihove i muziku koja će trajati večno. Više od dva decenije nakon što je pevač preminuo, njegova majka Jer Bulsara u jednom od intervjua je ispričala da joj sin nikad nije priznao da boluje od AIDS-a, kao što majci nije govorio ništa ni o svom homoseksualnom životu.

Fredi Merkjuri

Profimedia

Fredi Merkjuri, Foto: Profimedia

- Znala sam da je loše, nije ništa ni trebalo da mi govori. Fredi je želeo da me zaštiti i o takvim stvarima nikad nismo raspravljali. Danas je lakše otvoreno govoriti o seksualnosti, u to vreme odlučili smo da poštujemo njegov izbor i ne bavimo se time privatno - objasnila je pre nekoliko godina Bulsara.

Fredi Merkjuri

Profimedia

Fredi Merkjuri, Foto: Profimedia

Fredijeva majka i sama je preminula pre tri godine, a u jednom od poslednjih intervjua ispričala je da su popularnog pevača svi obožavali, ali niko kao njegova majka. Umrla je u novembru, kao i Fredi pa su se poslednjih dana ponovno mogli pročitati nepoznati ili manje poznati detalji o životu Fredija Merkjurija i ljudi koji su mu bili bliski.

Bio je poznat po tome što je prkosio svim standardima i stereotipima, bez obzira na to što će o njemu misliti, a Fredija će svi zauvek pamtiti po njegovoj neverovatnoj energiji kojom je uticao na svet muzike.

Rami Malek (38) dobio je prošle godine Oskara za najboljeg glavnog glumca, za ulogu Fredija Merkjurija u filmu "Boemska rapsodija" . Film govori o njegovim muzičkim počecima, ljubavnoj vezi s Meri Ostin (68), jedinom ženom koju je voleo, kao i njegovom homoseksualnom iskustvu zbog kojeg je u životu često bio neshvaćen. Iako se do smrti 1991. deklarisao kao homoseksualac, imao je poseban odnos sa Meri do kraja života. Upravo njoj je ostavio većinu svoje ušteđevine, kuću i sve muzičke nagrade. Osim toga, testamentom ju je obvezao da se pobrine za njegov pepeo i nikada javno ne kaže gde ga je sakrila.

Fredi Merkjuri

Profimedia

Fredi Merkjuri, Foto: Profimedia

Njegov dugogodišnji partner Džim Haton preminuo je 2010. godine, a za britanski show 'The Big Breakfast' tri godine nakon Fredijeve smrti govorio je o njihovom odnosu. U intervjuu je Haton emotivno pričao o njihovoj ljubavi i teškoj borbi muzičara sa AIDS-om, koju je godinama vešto krio, a rekao je i da je Fredi van pozornice bio potpuno drugačija osoba. Nije voleo da se sitiče, bio je tajanstven i najviše je uživao u boravku kod kuće. Kako je rekao u intervjuu, njihova romansa nije bila ljubav na prvi pogled, a Haton ga je na početku smatrao previše 'umišljenim'. Kasnije su se ipak zbližili i ostali zajedno sve do Fredijeve smrti.

- Voleo je svoje mačke. Ležali bismo na kauču, Fredi bi mi masirao noge i ispitivao me kako mi je prošao dan - rekao je Haton jednom prilikom za Times.

Fredi Merkjuri

Profimedia

Fredi Merkjuri, Foto: Profimedia

Neke pojedinosti i pikanterije o Merkjurijevom životu postale su poznate tek nedavno, a jedna od njih je i ta da je bio na jednoj ludoj žurci sa princezom Dajanom. U biografiji glumice Kleo Rokos (57) piše da joj je pomogao da se preruši u muškarca i krišom uđe u gek bar. To je bilo u vreme kad se brak između Dajane i princa Čarlsa već polako bližio kraju, a ona se osećala 'zarobljeno'. Srećom, tu je bio Fredi.