Britani Marfi
Shutterstock
Britani Marfi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Smrt mlade glumice Britani Marfi u decembru 2009. godine, u njenoj 32. godini života, holivudska je priča koja i dalje sve zbunjuje. Misterioznu smrt u centar pažnje, 11 godina kasnije, stavio je novi dokumentarac "Brittany Murphy: An ID Mystery".

Detaljno i hronološki opisan je život nesrećne glumice, kao i sve teorije o njenoj smrti koje i danas pune novinske stupce.

Većina dokumentarca uključuje teoriju Anđela Bertolotija, Britaninog oca. Bio je vlasnik noćnih klubova na Floridi i bio je umešan u organizovani kriminal. U klubu je upoznao Šeron Marfi, s kojom je dobio Brtani. Razveli su se kad je ona imala samo dve godine.

Anđelo je u zatvoru proveo devet godina, a Šeron se preselila u Nju Džersi s dvogodišnjom kćerkom. Marfijeva je oduvek želela biti poznata, a proslavila se ulogom u tinejdž komediji "Otkačena plavuša".

Britani je novinske stupce punila i vezama s Eminemom i Aštonom Kučerom, ali te ljubavi nisu potrajale. Kasnije se zaljubila u scenaristu Simona Monjackog i nakon godinu dana veze par se venčao. Simonova majka pojavljuje se u dokumentarcu.

Britani Marfi

Shutterstock

Britani Marfi, Foto: Shutterstock

- Bio je to treći put da se Simon oženio, ali prvi put da je zapravo bio stvarno zaljubljen - rekla je.

Godine 2007. Britani, Simon i glumičina majka Šeron uselili su se u kuću vrednu preko tri miliona evra u Holivud hilsu.

20. decembra 2009. majka Marfijeve pozvala je 911. Britani se srušila u svom kupatilu. Preminula je u 32. godini.

Britani Marfi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Istražitelj Ed Vinter, koji je bio pomoćnik glavnog mrtvozornika tokom istrage smrti Britani Marfi, takođe je govorio u dokumentarcu. Ed je rekao kako je Simon odbio obdukciju, što je bilo neobično s obzirom na to da je bila reč o naizgled zdravoj 32-godišnjakinji.

Ipak, obdukcija je obavljena i otkriveno je da je glumica umrla od upale pluća s drugim stanjima, uključujući anemiju i višestruko trovanje lekovima.

Detektivi su pretražili njihovu spavaću sobu i pronašli otprilike 90 pakovanja s tabletama na recept sa Simonovim imenom na njima, i to s njegove strane kreveta. Takođe, velika količina tableta nalazila se i na Britaninoj strani kreveta.

Britani Marfi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 Pilule su bile za različite stvari: depresiju, teskobu i lekovi protiv bolova. Istražitelj Vinter u dokumentarcu kaže da misli da se njena smrt mogla izbeći da su je odveli u bolnicu i prestali maskirati simptome raznim lekovima. Ipak, smrt se i dalje vodila kao nesreća.

Majka Marfijeve i Simon krenuli su u zaista bizarnu "turneju". Zajedno su gostovali i u emisiji Larija Kinga, gde je Simon pitan zašto nije odveo Britani u bolnicu.

- Ja sam rabin, a ne lekar - odgovorio je tada.

Lari ga je pitao zašto nije želeo obdukciju, a Simon je rekao da to nije mogao učiniti.

- To netaknuto telo koje je imalo obline na svim pravim mestima i s kožom poput svile. Kako sam mogao reći pred njenom majkom, isecite je - izjavio je. Celi intervju je prilično bizaran.

Medijsko eksponiranje je nastavljeno. Simon je pozvao "Radar Magazin" da obiđe kuću. Tokom obilaska pušio je cigaretu dok je pokazivao mesto gde je Britani umrla. Pokazivao je i njenu dizajniranu odeću.

Pet meseci nakon glumičine smrti, Šeron Marfi pronašla je Simona onesvešćenog u krevetu. Proglašen je mrtvim od akutne upale pluća i anemije. Isti uzrok smrti kao kod Britani.

Britani Marfi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U dokumentarcu se navodi da je bilo glasina da su njih dvoje spavali u istom krevetu, što je Šeron oštro negirala, kao i Simonova majka.

Sve vreme Britanin otac odbijao je da poveruje da je njena smrt bila slučajna. Na kraju je angažovao detektiva, nabavio pramen kćerkine kose i poslao ga u laboratoriju. Rezultati su pokazali da kosa sadrži 10 teških metala u velikim količinama.

Hteo je da obavi i ekskumaciju tela, ali Šeron Marfi nije dopustila istražiteljima da to urade. U osnovi, on je sugerisao da je upravo majka otrovala kćerku i njenog supruga.

 Šeron je 2013. godine napisala otvoreno pismo istakavši da su tvrdnje da je otrovala Britani lažne. Godine 2017. Anđelo je odustao od istrage, a samo dve godine kasnije je preminuo.

Tužilaštvo u Los Anđelesu i dalje stoji iza svog konačnog izveštaja. Kažu da su ispitali i krv i tkivo i mokraću te da nisu pronašli teške metale. Istražitelj Vinter u dokumentarcu kaže da je, na osnovu informacija koje je dobio, 100 odsto siguran da glumica nije ubijena.

 

Jedna stvar koju dokumentarac nije istraživao bila je teorija da su Britani i Simon umrli usled trovanja od buđi. To je teorija koju je čak i Šeron iznela, ali mrtvozornik ju je demantovao.