Kurt Kobejn
Profimedia
Kurt Kobejn
Kurt Kobejn, Foto: Profimedia

 

Zvanična verzija kaže da se Kobejn ubio pištoljem 5. aprila 1994. godine, u svojoj kuži na jezeru Vašington, u blizini Sijetla. Ali u dokumentarcu Bendžamina Stajlera, stručnjaci koji diskutuju o oproštajnoj poruci koju je Kobejn ostavio navode na drugačiji zaključak.

Kuća na jezeru Vašington u kojoj je pronađeno Kobejnovo telo
Kuća na jezeru Vašington u kojoj je pronađeno Kobejnovo telo, Foto: Profimedia

 

 Ključna figura u ovom filmu je bivši šef policije Sijetla, Norm Stamper, koji se tada nalazio na čelu policije. Stamper već izvesno vreme insistira da se istraga o smrti Kobejna ponovo otvori.

Osim Stampera, u dokumentarcu se pojavljuje i privatni detektiv Tom Grant, koji je tada bio unajmljen da radi na slučaju Kobejn. Njega je unajmila Kobejnova supruga Kortni Lav jer se nekoliko dana vodio kao nestao.

 

 

U klipu, koji je objavljen na portal "Daily Mail"-a, sva krivica se baca na Kortni Lav, jer su forenzički eksperti uporedili Kobejnovu oproštajnu poruku s listom papira pronađenim u Kortninoj torbici, gde je neko vežbao Kobejnov rukopis. Naime, na ovom listu papira su pronađena ispisana slova abecede, uvežbana na način kako ih je Kurt Kobejn pisao.

 

- Naravno, sasvim je moguće da je neko vešt pokušavao da imitira njegov rukopis, što je posebno vidljivo u posljednjim redovima njegovog oproštajnog pisma - objasnila je Kerol Časki, forenzički lingvista i dodala da je te redove sasvim izvesno napisao neko drugi.

 

Kortni Lav
Kortni Lav, Foto: Profimedia

 

 Sa druge strane, detektiv Grant je objasnio da Kobejnova poruka do spornog dela zapravo govori o tome da on napušta svoju ženu i da se povlači iz muzičke industrije.

Tek poslednjih nekoliko redova ukazuju da on planira samoubistvo, a forenzičari su uvereni da su ti redovi dodati.

 

 

Indikativno je i to što je Kortni je u junu pokušala da zabrani objavljivanje ovog dokumentarca, a njen advokat tada je dao izjavu.

 

- Ovaj film predstavlja jednu lažnu teoriju zavere, gde gospođu Kobejn optužuju da je organizovala ubistvo svog supruga - izjavio je njen advokat.