Bil Kozbi
Profimedia
Bil Kozbi

Profimedia

Bil Kozbi, Foto: Profimedia

Zadnji čin urušavanja mita Cosby bit će kaznena presuda

- Nemojte da brinete, samo sam je penetrirao prstima - navodno je rekao Bil Kosbi u podužem telefonskom razgovoru sa majkom devojke koja ga je optužila za silovanje.

- Osećam se loše dok vam ovo govorim, zvuči perverzno, kao da sam perverzna osoba - navodno je nastavio i pokušao da uveri majku kako je devojka doživela orgazam.

Ko god je je odrastao gledajući "Kozbi šou", pet godina zaredom najgledaniju humorističnu seriju u SAD-u, ne može ni u najgoroj noćnoj mori da zamisli dobroćudnog oca porodice, Klifa kako izgovara te rečenice.

Ipak, ne možemo biti sasvim sigurni jer je rečenice prenela Đana Konstand, majka navodne žrtve Andreje Konstand, na suđenju za silovanje i seksualno napastovanje koje je počelo ovog ponedeljka. Prvi telefonski razgovor koji su vodili, u kojem je navodno pokušao da smiri žrtvinu majku, nije bio sniman. No, penetracija prstima se sigurno dogodila jer ju je Bil Kosbi priznao.

Žrtvi dao i kolače

U izjavi koju je dao u sklopu građanske parnice 2005. godine priznao je kako se upustio u određeni seksualni odnos sa Andrejom Konstand, ali je tvrdio da se radilo o sporazumnom odnosu.

- Sledeće jutro ponudio sam joj kolač od borovnice. Ponudio sam joj čaj. Sela je i pričali smo. Ne puno, ali smo pričali. Ispratio sam je iz stana. Nije izgledala ljutito. Nije mi rekla: "da to nisi više nikad napravio". Nije izašla besna, jer verujem da dobro procenjujem ljude i njihove emocije kada se radi o romantičnim i seksualnim pitanjima - izjavio je.

Na istom snimku advokat Andreje Konstand potom je sarkastično primetio:

- Uprkos njegovom talentu za razumevanje ženskih reakcija, nije primetio da je ona gej dok mu policija nije rekla.

Pre samog odnosa, Kosbi je Konstand ponudio tri plave tablete. Ona tvrdi kako joj je rekao da se radi o biljnim tabletama protiv napetosti. On tvrdi da se radilo o antihistaminicima. Konstand tvrdi kako je nakon tableta počelo da joj se vrti u glavi, pa da je počela na mahove gubiti svest. Nije mogla da se pomera. Kosbi ju je preneo na kauč i počeo da mazi.

Konstand je tek nakon godinu dana priznala majci šta joj se dogodilo te noći, nakon ko zna kojeg u nizu stresnog prisećanja tog događaja. Nazvala ju je i povikala:

- Mama, silovao me je! Moraš me saslušati. Mama, mislim da imam PTSP.

Otišla je u policiju u januaru 2005. i prijavila napastovanje, ali optužbe su odbačene zbog nedostatka dokaza. U martu je pokušala da podigne tužbu, ali ovaj put je priložila 13 anonimnih izjava žena i devojaka koje su tvrdile da je i njih Kosbi drogirao i potom iskoristio. Sledeće godine, tužba je završila nagodbom u kojoj je Kosbi platio nepoznati iznos, zapisnik je zapečaćen, a obe stranke su potpisale kako neće iznositi nikakve detalje o slučaju.

Cela priča je ostala zaboravljena do 2014. godine, kada je komičar Hanibal Bures tokom nastupa prozvao Kozbija zbog licemerja.

- Podignite svoje pantalone, crnci, bio sam na TV-u u osamdesetima - rekao je Bures imitirajući Kozbija i dodao:

- Da, ali ti siluješ žene, Bil Kosbi. Zato stišaj malo to ludilo.

Pozvao je publiku da guglaju pojam "Bil Kozbi silovanje".

- To... ima više pogodaka nego "Hannibal Buress", rekao je.

Guglanje nije bilo potrebno. Snimak njegovog nastupa ubrzo je postao viralni hit koji je pokrenuo bujicu optužbi. Od tada do danas, više od 60 žena optužilo je Kosbija da im je učinio isto za šta ga optužuje Andrea Konstand ili gore. Ipak, gotovo svi slučajevi su zastareli. Osim slučaj Konstand.

Andrea Konstand je zatražila od suda da se skine pečat sa zapisnika iz njene parnice, jer je Kozbi prekršio sporazum o neiznošenju detalja kada se počeo javno braniti od novih optužbi. Zapisnik je potom otpečaćen i pušten u javnost, na zahtev AP-a.

Pored izjava Andreje, koja je grafički opisala navodno zlostavljanje, javnost je prvi put mogla da sazna i za Kozbijeve izjave, koji je otvoreno priznao kako je imao seks sa puno mladih devojaka u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka i da im je davao tablete za smirenje. Sud je izjave proglasio novim dokazima i ponovno otvorio istragu o seksualnom napastovanju Andreje Konstand.

Dok razmere skandala nisu izbile u javnost, Kozbi je bio jedan od najvećih uzora afroameričke zajednice u Sjedinjenim Državama.

Da je bio ženskaroš, bilo je relativno poznato njegovim prijateljima i kolegama. Josif C. Filips, koji je u seriji glumio Klifovog zeta, u seriju je došao 1989. smatrajući Kozbija svojim idolom.

- Kada sam se pridružio glumačkoj ekipi, činilo se da svi znaju da je Bil švrljao. Bilo je to nešto čega su svi bili svesni bez da je iko o tome pričao. Bila je to činjenica koju su svi prihvatali. Bila je tu i beskrajna parada lepih mladih devojaka koje su prolazile kroz studio. Svetle puti. Lepe kose, jedna lepša od druge - izjavio je on.

Kozbijeva televizijska supruga i ćerke, većim su delom odlučile da ćute o svom nekadašnjem šefu.

Ipak, ostatak televizijske porodice se drži znatno suzdržanije. Neki ne žele da razgovaraju sa medijima, poput Lise Bonet i Tempest Bledso, koje su glumile Deniz i Vanesu.

Očekuje se da će suđenje Kozbiju trajati oko dve nedelje, nakon čega će porota započeti većanje. Ako bude proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, mogao bi da dobije između 10 i 30 godina zatvora. Za 79-godišnjeg komičara i nekadašnjeg uzora miliona mladih, to bi vrlo verojatno moglo značiti ostatak života iza rešetaka. No, čak i ako bude oslobođen, skandali koji su izašli na videlo u protekle tri godine definitivno znače smrt Kozbija kao idola.