Princ Hari i Megan Markl
EPA/Facundo Arrizabalaga
Princ Hari i Megan Markl

EPA/Facundo Arrizabalaga

Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Princ Hari važi za princa koji je napravio najviše skandala u mladosti i zbog kog je kraljevska porodica najviše crvenela. On je tokom odrastanja bio pravi buntovnik - voleo je da u javnosti radi sve što mu je bilo zabranjeno i bio je naširoko poznat po porocima.

Godinama se o njemu pisalo kao o "lošem momku" i princu koji živi od skandala. Kako se veliki dan približava, podsetimo se nekih najvećih ispada iz rane mladosti.

Princ Hari Velški mlađi je sin princa Čarlsa i preminule princeze Dajane. Rođen je 15. septembra 1984. godine. Još kao dečak bio je znatiželjan i imao je avanturistički duh. Oni koji ga dobro poznaju kažu da je bio nestašan i veoma srećan dečak, sve dok jedan događaj nije okrenuo njegov život naglavačke. To je bila smrt njegove majke princeze Dajane. Dok su svi oko njih plakali, prinčevi nisu pokazivali znakove tuge, iako su verovatno u sebi vrištali i žalili za majkom, preneo je Si-En-En.

Princeza Dajana i princ Čarls

Profimedia

Foto: Profimedia

Iako je do pre nekoliko godina bio treći u liniji da nasledi britanski presto, posle svog oca i brata Vilijama, verovatno nikada neće postati kralj, naročito zbog toga što je njegov brat u međuvremenu dobio troje dece koji imaju prednost za krunu. Na njega se uvek gledalo kao na "rezervu", dok je Vilijam pravi naslednik.

- Čak je i njegova majka princeza Dajana u šali govorila o njemu kao o zameni, mada to nije uvek bilo smešno - izjavila je Peni Junor, kraljevski biograf i dodala kako je ovo u velikoj meri uticalo na njegov život.

Princ Hari je započeo vojnu karijeru, ali je nekoliko puta posrnuo. Mediji su počeli da pišu o njemu kao o "lošem momku", princu koji živi od skandala.

MARIHUANA I ALKOHOL

Kada je imao 16 godina, priznao je da je pušio marihuanu i pio alkohol iako nije bio punoletan. Kada je to čuo princ Čarls, poslao ga je u kliniku za odvikavanje kako bi mu objasnio koliko droga i alkohol mogu da budu opasni.

Princ Hari

Profimedia

Foto: Profimedia

Ovo ga izgleda nije puno prestravilo, jer je nakon toga više puta uslikan kako u ranim jutarnjim satima izlazi iz klubova, uglavnom pripit.

PIJAN UPAO U BAZEN

Ovaj skandal nije bio "toliko strašan". Hari se jednom prilikom napio i tako pijan upao u bazen, ali je većini ovo bilo samo smešno.

NAPAD NA FOTOREPORTERA

Prilikom izlaska iz jednog noćnog kluba 2004. godine, Hari se potukao sa fotoreporterom. Njegovi predstavnici za štampu izjavili su da ga je reporter udario fotoaparatom, a potom i pesnicom u lice, dok fotograf tvrdi da je Hari njega napao iz čista mira.

PROFESORI MU POMAGALI NA KOLEDŽU

Tokom 2005. godine jedan profesor na Iton koledžu izjavio je da je nastavno osoblje pomagalo princu Hariju da dobije najbolju ocenu iz umetnosti, jer je bio loš u ovom predmetu. Jedan profesor bio je optužen da mu je lično završio kontrolnu vežbu.

Princ Hari

Profimedia

Foto: Profimedia

KOLEGU IZ VOJSKE NAZVAO POGRDNIM IMENOM

Dok je 2006. godine sa kolegama vojnicima čekao da polete na vežbu, princ Hari je lično napravio jedan snimak na aerodromu, u kojem je prikazao svoje drugove. U jednom trenutku kameru je okrenuo ka vojniku i rekao "ovo je naš mali Paki". Paki je, inače, pogrdno ime za Pakistance. Hari se kasnije javno izvinio i rekao da nije mislio ništa loše.

POLJUBIO DEVOJKU U JAVNOSTI

Tokom 2007. godine Hari je prekršio još jedno kraljevsko pravilo i poljubio tadašnju devojku Čelsi Dejvi na koncertu u javnosti. Sledeće godine uradio je isto za vreme kriket utakmice.

POLJUBAC SA MUŠKARCEM

2009. godine pojavile su se fotografije i snimak na kojima se princ Hari navodno ljubi sa muškarcem. Na šokantnom snimku navodno se vidi i kako princ Hari nepoznatom muškarcu govori "volim te" a onda ga liže i ljubi po licu. Dok je kraljevska porodica poludela zbog ovog skandala, aktivisti za gej prava aplaudirali su princu Hariju i pozdravili ovaj njegov potez.

Princ Hari

Profimedia

Foto: Profimedia

BEZDUŠNI HARI

Za vreme polo utakmice 2010. godine, mladi princ je u jednom trenutku mamuzom udario svog konja u bok, zbog čega je konj počeo da krvari. Svedoci su tvrdili kako je Hari nastavio da jaše konja do kraja meča, a nadimak "bezdušni Hari" dobio je od grupa za zaštitu životinja. Kensingtonska palata je ova navode odbacila i istakla kako je princ Hari prestao da igra čim je primećeno da je životinja povređena.

ĐUSKA KAO SAV NORMALAN SVET

2011. godine pojavio se snimak na kojem princ Hari đuska uz pesmu Majkla Džeksona u Hrvatskoj. Iako kraljevskoj porodici ovo nije bilo drago, snimak je pokazao da su i prinčevi samo obični ljudi koji vole da se zabave.

HARI NACISTA

Jedan od najvećih skandala dogodio se kada je princ imao 20 godina. Tada se Hari na jednom maskenbalu pojavio u nacističkoj uniformi, sa sve svastikom na rukavu. Fotografija se pojavila u medijima sa naslovom "Hari je nacista". Njegov izbor kostima šokirao je sve i izazvao bes širom sveta. Te godine obeležavala se i 60-godišnjica oslobađanja Aušvica, a Hari se izvinio javnosti.

Princ Hari

Profimedia

Foto: Profimedia

- To je bio loš izbor... Izvinjavam se svima - izjavio je Hari posle skandala.

GOLA ZADNJICA PRINCA HARIJA NA NASLOVNIM STRANAMA

I dok su ostali članovi kraljevske porodice živeli mirno, obavljajući dužnosti koje su im dodeljene, princ Hari je nastavio da luduje, a još jedan skandal desio se 2012. godine kada su fotografije na kojima je potpuno go preplavile medije.

Britanski princ bio je sa drugovima u provodu u Las Vegasu, i u baru luksuznog hotela pokupili su nekoliko devojaka i pozvali ih u svoj apartman na partiju bilijara u skidanje. Jedna od njih je sve snimila mobilnim telefonom i na Internetu su se pojavile fotografije prinčeve zadnjice i "ponosa". Princ je uslikan kako potpugo igra sa obnaženim devojkama.

Palata je potvrdila da je na fotografijama princ Hari i još jednom se izvinila za njegovo ponašanje. Hari je za svoje partijanje optužio previše stresan život u vojsci. Mediji su tada pisali da se kraljica Elizabeta II baš iznervirala i da su ona i princ Čarls ukorili Harija zbog nepristojnog ponašanja. Advokati kraljevske porodice su odmah zapretili svim medijima tužbama, ako ne povuku fotografije golog naslednika britanske krune.

Princ Hari

Profimedia

Foto: Profimedia

A onda su došle 30. godine i princ Hari se primirio. Postao je kapetan Hari Vels, išao je u rat i predvodio grupu od 11 vojnika.

Tokom 2016. godine princ Hari je bio veoma zauzet, ali ne pravljenjem novih skandala. Počeo je da se bavi dobrotvornim radom, sa fokusom na HIV, decu i mentalno zdravlje. Upoznao je američku glumicu Megan Markl. Mediji su pisali da je u pitanju bila "ljubav na prvi pogled" i da je Hari pronašao srodnu dušu.