Kejt Blančet
Profimedia
Kejt Blančet
Kejt Blanšet, Foto: Profimedia

Blanšet je primajući priznanje sinoć na dobrotvornom prijemu gde se skuplja novac za značajna filmska ostvarenja, rekla da u svetlu nedavnih napada u Parizu i Bejrutu njeni napori izgledaju  "vrlo beznačajni".

"Svi moji napori se čine vrlo beznačajnim u svetlu onoga što se sada dešava u svetu i užasnih dogadjanja u Evropi i na Bliskom istoku... i u svetlu hiljada izbeglica koji putuju preko granica, izloženi sve većoj opasnosti", rekla je Blanšet, dobitnica dva Oskara.

Ona je dodala da iako to može da zvuči kao izgovor, nekad i ona dobije priliku da radi na projektima koji imaju nešto interesantno i važno da kažu, naglasivši da je protekla godina za nju svakako bila jedna od takvih.

Blančet je mislila na dva filma o kojima se uveliko priča kao mogućim dobitnicima Oskara. Jedan je film "Truth" u kome igra ulogu ličnosti iz stvarnog života, o producentkinji Si-Bi-Esa (CBS) Meri Mejps koja je otpuštena zbog priče o vojsci za vreme predsednika Džordža Buša. Drugi je film "Kerol" adaptacija romana Patriše Hajsmit o romansi dve lezbejke iz 1950-ih.

Među govornicima na ceremoniji bio je Rejf Fajns, s kojim je igrala u filmu "Oskar i Lusinda" iz 1997. godine kao i reditelj filma "Kerol" Tod Hejns. Preko video snimka govorio je i Vudi Alen, reditelj filma "Blue Jasmine" za koji je Blančet dobila Oskara. Alen koji je poznat po tome što izbegava ceremonije našalio se rečima "hvalim te da sam imao ranije zakazanu obavezu". Alen je rekao da pre nego što je uzeo Blančet za svoj film "svi su mi rekli, uzmi Kejt Blančet napraviće te da izgledaš kao genije".

Ceremoniji su prisustvovali izmedju ostalih i reditelj Martin Skorseze, glumice Runi Mara, Rouz Girn, Sara Polson, Džen Krakovski i Dajana Kruger.

Prethodni dobitnici godišnjeg priznanja njujorško Muzeja moderne umetnosti bili su Baz Lurman (2008), Tim Barton (2009), Ketrin Biglou (2010), Pedro Almodovar (2011), Kventin Tarantino (2012), Tilda Svinton (2013) i Alfonso Kuaron (2014).