Silvester Stalone
Profimedia
Silvester Stalone

Profimedia

Silvester Stalone, Foto: Profimedia

Nakon 40 godina filmske karijere, legendarnih uloga i više od dve milijarde dolara zarade na bioskopskim blagajnama, nema nikakve sumnje da je Silvester Stalone holivudska legenda i da već decenijama mediji pišu o svakom njegovom potezu. Međutim, postoji i nešto što ne zna mnogo Slajevih obožavalaca.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Stalone je doslovno rođen namrgođen. Naime, 6. jula 1946. godine u jednoj njujorškoj bolnici, doktori su imali pune ruke posla da porode njegovu majku. Morali su da koriste forceps (akušerska klešta).

Tako se Majkl Silvester Gardencio Stalone, sin italijanskih emigranata, rodio vrišteći, što je oštetilo nekoliko njegovih facijalnih nerava na očnim kapcima i usnama. Zato uvek izgleda kao druge posmatra s podsmehom.

Rođen je s paralizom donjeg levog dela vilice zbog čega ni na jednom kastingu za učestvovanje u filmovima nije prošao. Govorna mana i ukočenost donjeg dela lica bili su Holivudu potpuno neprihvatljivi.

Izbačen iz 14 škola

Ismevan zbog govorne mane i odbačen u školi, odlučio je, inspirisan bodibilding legendom Stivom Rivsom, da prati njegov put. Teretane su u to vreme bile retke i skupe, pa je, da bi izgradio svoje čuvene mišiće, odlazio u lokalni auto-otpad, gde je trenirao snagu na starinski način.

Silvester Stalone

Profimedia

Silvester Stalone, Foto: Profimedia

On nije neko ko je bio preodređen za veliku akademsku karijeru. To se nije moglo očekivati od nestašnog dečaka sklonog čestim tučama. Izbačen je iz ukupno 14 škola, tako da je njegova mama Džeki izvodila prave bravure da ga izvuče iz nevolje, a školu je, na kraju, završio na Američkom koledžu u Švajcarskoj.

Planinski vazduh i pozitivno okruženje su snažno uticali na mladog Stalonea. Tamo su se dogodili i prvi kontakti sa glumom. Prve uloge ostvario je na časovima glume i školskim predstavama. Vrlo brzo se zaljubio u taj poziv.

Stalone otkrio da je jedva preživeo snimanje filma "Rambo"

AUTOR: Alo.rs/Gloria.rs DATUM I VREME: 01.06.2018. 16:00 Holivudski glumac Silvester Stalone podelio je anegdotu sa snimanja legendarnog filma "Rambo" iz 1982, u kojem je bio glavna zvezda i koautor scenarija. Silvester Stalone kao Rambo, Foto: Profimedia Kako se ispostavilo, njegov prepoznatljivi kostim uopšte nije bio uključen u scenario, već je završio u filmu samo zato što je glumcu na setu bilo hladno.

Frizer, čistač, kuvar... 

Kako bi uspeo da upiše dobru školu glume, bio je spreman na svet – ali i primoran da radi razne poslove. Bio je frizer, čistač lavovskih kaveza u zoološkom vrtu i bioskopski čuvar.

1970. godine je bio toliko siromašan da je odlučio glumiti u po*no filmu kako bi preživeo. Film "The Italian Stallion" bio je namenjen za italijansko tržište, a svetlos dana ugledao je tek kad se Silvester proslavio filmom "Roki". Neki navodi tvrde da su eksplicitne scene izbačene kako ne bi ugrozile njegovu tada obećavajuću karijeru.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sly Stallone (@officialslystallone) on Mar 30, 2017 at 9:42am PDT

 

Malo je poznato da je, pre onog u kom smo imali priliku da uživamo, Stalone napisao nekoliko verzija scenarija za "Rokija". Ideja je bila da Roki umire u drugom nastavku, a zatim i u petom. Međutim, što zbog fanova, što zbog činjenice da franšiza donosi ogroman novac, ovaj plan nije sproveden u delo.

1971. godine stvari su bile još gore. Silvester je postao beskućnik, spavao je na autobuskoj stanici u Njujorku jer nije imao ni za stanarinu ni za hranu. Njegovo "dno" dogodilo se kada je prodao svoga psa Butkusa jer nije ni sebi ni njemu mogao kupiti hranu. Prodao ga je ispred prodavnice za samo 40 dolara.

Silvester Stalone

Profimedia

Silvester Stalone, Foto: Profimedia

Italijanski pastuv je morao da savlada svoj strah od visine na najteži način – snimajući film “Alpinista” na Dolomitima, dok se klaustrofobije rešio snimajući “Svetlost dana” u skučenom tunelu.

Dobio je velike pohvale za film “Zemlja policajaca” u kojem je igrao sa De Nirom, Kajtelom, Lijotom. Za potrebe uloge policijskog šerifa Fredija Helfina, ugojio se 20 kilograma. To je dovelo do velikih zdravstvenih tegoba – dobio je visok krvni pritisak i probleme sa leđima.

"Rambo" - najnasilniji film ikada

“Rambo 3” je svojevremeno ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najnasilniji film ikada. U filmu se pojavljuje 221 glumac, od toga ih 108 umire. U nastavku filma iz 2008. godine, producenti su se odlučili za korak dalje. Stalone je “skinuo” ni manje ni više 236 ljudi. To znači: na svaki minut – dva i po mrtva čoveka.

Oduševljen boks mečom Ali-Vepner, Stalone je odlučio da napiše scenario za film “Roki”.

Silvester Stalone

Profimedia

Silvester Stalone, Foto: Profimedia

Može scenario, ali ne i glumac

Radio ga je predano tri dana i 20 sati, dok je njegova supruga Saša tekst otkucavala na pisaćoj mašini. Nakon niza prepravki, producenti Irvin Vinkler i Robert Čartof su odlučili da otkupe scenario za 350.00 dolara, ali pod uslovom da Stalone ne glumi u filmu. Uprkos činjenici da je imao trudnu ženu, nije prihvatio ponudu. Sa samo 100 dolara u banci, rizikovao je i osnovao sopstvenu firmu. Film je snimljen, a sve ostalo je istorija.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Sly Stallone (@officialslystallone) on Jul 1, 2017 at 3:20pm PDT

 

 

 

Roki od 3 metra i 2 tone

Postoji još jedna važna i poznata veza Stalonea s umetnošću – slavna statua podignuta u čast Rokiju. Nalazi se u Filadelfiji, teška je dve tone i visoka tri metra, a delo je Tomasa Šumberga. Ova statua je postavljena posle izlaska trećeg nastavka filma i finansirana je od strane grada. To je danas jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Americi.

Silvester Stalone

Profimedia

Silvester Stalone, Foto: Profimedia

Poslednji nastavak “Rokija” je sniman na stvarnim pres-konferencijama i boks mečevima, pa je tako “pozajmljena” stvarna publika – baš kao i neverovatna atmosfera.

Najnagrađivaniji, ali "malinama"

Stalone je jedan od najnagrađivanijih glumaca u Holivudu, ali, na njegovu, žalost većina je u kategoriji za najlošija ostvarenja. Za nagradu Zlatna malina je nominovan 30 puta, a nagrađen je 10 puta. Tu je i nagrada za najlošijeg glumca veka. Velika je konkurencija kada govorimo o njegovom najlošijem filmu, ali mnogi smatraju da je to “Stani ili će moja mama pucati”.

U mnogim njegovim filmovima, ono što se pamti su uzrečice. Malo će nas zaboraviti scenu kada u četrvtom delu “Rokija”, Dolf Lundgren na početku meča u ringu udari protivnika rukom u ruku i kaže: „Moram da te slomim“.

Silvester Stalone

Profimedia

Silvester Stalone, Foto: Profimedia

okserska kuća slavnih

Samo jedan s ovog spiska je član bokserske kuće slavnih: Vladimir Kličko, Oskar de la Hoja, Mani Pakjao ili Silvester Stalone? Odgovor je Stalone! Primljen je 2011. godine, zbog velikih zasluga za popularizaciju bokserskog sporta.

Silvester Stalone

Profimedia

Silvester Stalone, Foto: Profimedia

Pogledajte BONUS video:

Jedna je od NAJBOGATIJIH ŽENA sveta, a nekada je umesto haljina nosila džakove za krompir!