Nenad Pagonis
Marko Metlaš

Ekskluzivno za „Alo!“, sportista je otvorio vrata svog doma u Veterniku i otkrio šta je naučio tokom teškog perioda koji je ostavio iza sebe, sa kakvim se sve izazovima suočava otkako živi sam i da li je spreman za novu ljubav.

Nenad Pagonis

Marko Metlaš

Nenad Pagonis, Foto: Marko Metlaš

Da li razvod vidiš kao svoj najveći životni poraz, budući da tako nešto u sportu nisi imao?

- Zbog dece definitivno jeste. Ja sam muškarac koji je imao porodicu. Iako su se mama i tata svađali i imali konflikte, to je za mene normalna stvar. Ne možeš da živiš s nekim 30 godina a da se ne posvađaš. Ali ne odlaziš, ostaješ. Danas je sve manje kompromisa, sve manje trpeljivosti, svako hoće svoj život, svako misli samo na sebe, a niko ne misli o deci.

Nenad Pagonis

Marko Metlaš

Nenad Pagonis, Foto: Marko Metlaš

Da li te je razvod podstakao na takvo razmišljanje?

- Kažu da je razvod, posle smrti nekog bližnjeg, nešto najteže što čovek može da doživi. Mislim da je to tačno, a pre svega zbog dece. Veoma je stresno.

Volim da pomažem ljudima!

n Godinama se baviš humanitarnim radom. Da li to radiš zbog drugih ili zbog sebe?

- Ne mogu da prođem pored deteta koje prosi na ulici a da mu ne dam novac. Ne mogu da ostanem imun na muku i patnju drugih ljudi. Ko god me pozove i zatraži pomoć, ja sam tu. Imam bend, sa kojim sviram isključivo na humanitarnim koncertima. To radim iz ljubavi.

Nenad Pagonis

Marko Metlaš

Nenad Pagonis, Foto: Marko Metlaš

Zbog čega?

- Čovek iz svakog pada i neuspeha nauči dosta.

Nenad Pagonis

Marko Metlaš

Nenad Pagonis, Foto: Marko Metlaš

Koju si ti lekciju izvukao iz razvoda?

- Da prihvatim. Mislim da svi treba da nauče lekciju prihvatanja, da kada ne možeš da promeniš situaciju, moraš da je prihvatiš.

Nenad Pagonis

Marko Metlaš

Nenad Pagonis, Foto: Marko Metlaš

Ali rekao si da treba ostati u zajednici ma kakva da je, da treba trpeti, da ne treba odlaziti tek tako, da treba dati šansu… Zašto ti nisi tako uradio?

- Jesam za to da se brak sačuva i mi smo radili na tome, ali nismo uspeli. Davali smo mi šanse jedno drugom, ali smo se potrošili. Na kraju smo se složili da je bolji dobar razvod nego loš brak, zbog dece.

Nenad Pagonis

Marko Metlaš

Nenad Pagonis, Foto: Marko Metlaš

Koliko često viđaš sina i ćerku?

- Svakog drugog dana i svakog drugog vikenda su kod mene. Mada, i mimo odluke suda da to bude tako, viđam ih gotovo svakodnevno. Oni žive blizu mene i kada god poželim, viđam ih. Ne odustajem od njih, oni će uvek biti moja deca i dok ne odrastu i ne izvedem ih na pravi put, za mene ne postoji ništa važnije.

Rekao si mi da ti ne pada na pamet da se ponovo oženiš. Da li to sada govoriš u afektu jer si sveže razveden ili je to tvoja konačna odluka?

- Inače nisam mislio ništa lepo o braku kao instituciji. Došao sam do zaključka da je to institucija koju je izmislio muškarac da bi monopolizovao ženu. Mislim da se i žena uobrazi kada potpiše taj papir i da taj dokument ništa ne znači. Nije mi potreban papir da bih nekoj osobi rekao da je volim, da bih s njom živeo ili bio srećan. Mislim da je najbitnije da se dvoje razumeju, da se vole i da poštuju slobodu onog drugog.

Nenad Pagonis

Marko Metlaš

Nenad Pagonis, Foto: Marko Metlaš

n Oduvek si bio ovako mudar ili si takav postao nakon razvoda?

- Sve što mi znamo o partnerskoj ljubavi je - koliko mi daješ, a ne - koliko ti dajem. Čovek treba još dosta da uči da bi naučio da voli.

Živeo sam na rubu egzistencije

n Da li te je popularnost promenila?

- Ja sam normalan i opušten momak, ne vozim besan auto, ne idem po klubovima i splavovima, živim na periferiji, pecam sa svojom decom, pravim pice svojim prijateljima... Živim sasvim normalno. Mislim da se nisam promenio zbog toga što nikada nisam zaboravio odakle potičem, kao ni da sam bio socijalno ugrožen. Tokom cele karijere sam se patio i mučio i živeo na rubu egzistencije, tako da sam isti i sada, kada sam postigao nešto.

Ti i dalje učiš? Trenutno si singl?

- Singl, da. U stvari, imam nekog, ali dao sam svemu tome vremena. Sve ovo sa mojim razvodom je sveže, a i prioritet su mi deca.

Tvoja nova partnerka ima decu?

- Da, ima jedno dete. Dao sam tome vremena, pa ćemo videti. Šta se desi, desiće se.

Od kada si se razveo, ko obavlja kućne poslove? Imaš li spremačicu?

- Imao sam je i dok sam bio u braku. (smeh) Mama dođe povremeno da nešto skuva, naročito kada deca dođu. Ostalo radim sam.

Stalno pominješ samoću...

- U stvari, kad čovek pogleda, rodili smo se i umrećemo sami. To je velika istina. Što pre čovek nauči da bude sam, ali da ne bude usamljen, što pre nauči da sam uvidi neke stvari i nauči da mu je dobro kada je sam, to lakše shvati da nikada nije usamljen. Da uvek ima nekog pored sebe, a to smo mi sami i da je sva suština u nama. 

PROČITAJTE JOŠ: