Željko Bebek
Alo!/Masanori Jošida
Željko Bebek

Alo!/Masanori Jošida

Željko Bebek, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar "Bijelom dugmetu". Počelo je da mi smeta to što je Goran počeo da forsira to da rock’n’roll mora da pljuje po nečemu i nisam shvatio zašto nam je bila potrebna pesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto "Bijelom dugmetu" to treba. Živeli smo u svetu u kom je taj potez mogao da liči na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao da znači i ovo - ako je već ravnopravnost, onda možemo da pevamo i na albanskom - započeo je on svoju ispovest za Večernji list.

- To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo da razmišljam šta to meni treba, meni koji sam hteo da pevam "Selmu", "Sanjao sam noćas da te nema" ili "Ne spavaj, mala moja", pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drukčiju konotaciju. Osim što sam morao da je naučim i što mi je bilo teško da pevam na albanskom, morao sam time da prenesem i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme. Odgovor je došao već nakon dva meseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: "Idemo u novi projekat, OK, ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izići ću iz benda - kaže Bebek.

Goran Bregović

Rajko Ristić

Goran Bregović, Foto: Rajko Ristić

Ubrzo je usledio projekat iza kojeg Bebek nije mogao da stane, te je svojevoljno napustio grupu.

- I onda je došao projekat s pesmama koje nisam mogao da sviram, poput "Lipe cvatu" sa stihom "Ravna ti je Jugoslavija", posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se pre u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo je polako da se nazire i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo da određujem stranu, nijednom rečju, nijednom pesmom, a pogotovo nisam želeo da budem u funkciji nekog sastava kom nikada nisam pripadao. Taj status nisam želeo da menjam i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila - kazao je Bebek.

- Bijelo dugme je za mene prestalo postojati 1984. Sve ostalo što je radila ekipa ljudi koja je nosila ime Bijelo dugme uopšte me ne zanima, osim što se tokom nekih intervjua prisetim tih deset godina i glavnog čoveka koji je zajedno sa mnom kreirao Bijelo dugme i ostao jako važan na muzičkoj sceni na ovim prostorima, Gorana - istakao je Željko.

PROČITAJTE JOŠ: