Margita Stefanović Magi
Screenshoot Youtube
Margita Stefanović Magi

Screenshoot Youtube

Margita Stefanović Magi, Foto: Screenshoot Youtube

U ispovestima savremenika uvek se spominje njena nestvarna, opčinjavajuća lepota, zbog koje su, kako tvrde, mnogi i počeli da dolaze na koncerte grupe koja je iza sebe ostavila vanvremenske hitove kao što su "Srce", "Par godina za nas", "Ti si sav moj bol" i mnoge druge. Bujna, tamna, neukrotiva kosa, široke, muške košulje i osoben način komunikacije sa klavijaturom koju je svirala praktično je hipnotisao sve one koji su prisustvovali njihovim nastupima širom bivše Jugoslavije.

Međutim, ova očaravajuća devojka, za koju se vezuje legenda o prvom beogradskom grafitu ("Magi je dečak") i mnogobrojne priče o neuzvraćenim ljubavima, nije živela bajku u koju su mnogi voleli da veruju. Iako je pisala stihove, svirala i povremeno pevala u jednoj od najpopularnijih i svakako najznačajnijih grupa svog vremena, ona je do kraja života u očima svoje stroge majke ostala razočaranje jer je "protraćila talenat" na neku njoj nerzaumljivu muziku, umesto da je svirala klasične kompozicije po koncertnim halama širom Evrope.

Margita Stefanović Magi

Screenshoot Youtube

Margita Stefanović Magi, Foto: Screenshoot Youtube

Pritisci sa svih strana, a najviše onaj koji je samoj sebi nametala, nemoćna da se, kao jedna izuzetno senzibilna duša, nosi sa stvarnošću koja je postajala sve surovija, a često i sve bizarnija, u poslednjoj deceniji 20. veka, Magi se, korak po korak, uvukla u svet narkotika koji su je polako, ali sigurno vodili ka stranputici, a zatim i potpunoj propasti.

Poslednji zabeležni nastupi EKV-a, čiji se broj članova iz godine u godinu smanjivao upravo zbog prekomerenog korišćenja opijata, dočaravaju nam sliku jedne potpuno drugačije Magi, kojoj je konstantna upotreba narkotika narušila lepotu po kojoj je bila čuvena, a o zdravlju je suvišno i govoriti. Nakon smrti oca, njeno korišćenje opijata se intenzivira, a samim tim i finansijsko stanje postaje sve gore, pa Margita tako prodaje svu svoju imovinu i završava na ulici.

Ono što malo ko zna o ovoj tragičnoj princezi jugoslovenske rok scene je to da je preminula u jednoj prestoničkoj klinici, u koju je primljena bez zdravstvene knjižice (jer nije imala osiguranje), zaboravljena od strane nekadašnjih mnogobrojnih prijatelja, ali i države koja nije umela da ceni na pravi način onu devojku koja danas nosi status legende.

Margita Stefanović Magi

Screenshoot Youtube

Margita Stefanović Magi, Foto: Screenshoot Youtube

Komentari (5)

veras

03.09.2018 13:07

aman bre dokle velicanje narkomana i divljenje osobi koja potpuni gubitnik m

Curcic srdjan

03.09.2018 13:42

@veras - Pa bas tako to sto je bila mozda dobar muzicar ne znaci da treba da se velica njen zivot, koji je bio potpuno promasen..ispads da je kul biti narkoman jer je to toboz sasvim.normalno u rok svetu, ispada da je narkomanija svojevrstan potpis rok elite

WYW

03.09.2018 13:20

Magi je bila ne izbruseni dijamant. Splet zivotnih okolnosti ju je doveo do narkomanije i stradanja. Bila je ne stabilna i automatski ju je droga uzela pod svoje.Nema opravdanja,ali ona nije bila obican Narkoman!Velika steta za takav talenat.

Manja

03.09.2018 13:27

Bila si biserna Princeza,koja se nije snasla i koja nije bila shvacena.Bezgranican talenat,koji je ostao ne iskoriscen.Droga te odvela u drugi svet,koji ne opravdavam,a i Ti si znala da srljas u propast.Spavaj Lepotice.Mi cemo se uvek secati tvoje posebnosti⚘

Ana

05.09.2018 10:35

Znate kako se kaže: To nije od Boga, to je od besa. Da je, ne daj Bože, bila bolesna, to bi bilo za žaljenje. "Zaboravili je svi prijatelji" Ona je sve prijatelje zaboravila zbog droge. A njen kraj, potpuno logičan sled događaja...