Beogradski manifest
Promo
Beogradski manifest

Promo

Beogradski manifest, Foto: Promo

Među zidinama Beogradske tvrdjave na Kamegdanu gde je na potezu od Sahat Kule do Vojnog muzeja, i ove godine živeo jedan čaroban svet, predstavljena je Srbija i region u malom uz mnoštvo zabavnih sadržaja, mogli su se pogledati najbolji dokumentarni i igrani filmovi, probati najbolji specijaliteti, jahati konji, uživati u muzici i plesu.

Ovog vikenda koji je za nama, uz veliku naklonost inače promenjivog vremena, Beogradjani i gosti Beograda, veoma prijatno iznenadjeni strani turisti, mogli su da uživaju u predstavljanju preko 50 opština iz cele Srbije. Zona “Aduti Srbije”, koja je ove godine organizovana pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Srbije, omogućila posetiocima da na jedan interaktivan način upoznaju Srbiju, otkrivajući različite krajeve naše zemlje, glavne manifestacije zbog kojih bi trebali posetiti gradove, obići neka divna jezera i planine, sagledati Srbiju od severa do juga, od zapada do istoka, uz sve najlepše različitosti života, običaja, hrane, prelepe prirode i turističke ponude, a uz istu gostoprimljivost dobrih domaćina. Posetioci su mogli da dožive sve adute Srbije, oživljene muzikom svih krajeva zemlje, obojene festivalima, začinjene lokalno autentičnim domaćim specijalitetima, gde je svaka kuhinja imala nešto fantastično i drugačije da predstavi, a opštinske manifestacije, koje postoje već decenijama i čuvaju duh gradova i naroda, svojim programskim predstavljanjem prenele su autentičan duh i atmosferu svim posetiocima festivala.

Beogradski manifest

Promo

Beogradski manifest, Foto: Promo

Zemlja partner bila je Crna Gora, čije je predstavljanje bilo obezbedjeno u centralnoj zoni festivalskog prostora. Koliko smo važni jedni drugima, koliko volimo crnogorsko promorje i da uživamo u Jadranskom moru, od Ulcinja do Herceg Novog, a zime da provodimo skijajuci na padinama planina Durmitor i Bjelasice, i ovoga puta pokazalo je veliko interesovanje posetilaca Manifesta za turističku ponudu Crne Gore. Ove godine, pored drugih brojnih kulturnih manifestacija koje je promovisala Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, prvi put je promovisana nova turističko-privredna manifestacija “Budva Beer Fest”, gde će se predstaviti najbolji pop i rok bendovi regiona, kao i najpopularniji solo izvodjači. Plavi orkestar, Tropiko bend, Zabranjeno pušenje, YU grupa, Željko Joksimović, Psihomodo pop, Riblja čorba, Hladno pivo, Brkovi, samo se neka od imena koja će moći od 14. do 16. juna sa se čuju na ovoj velikoj muzičkoj manifestaciji na stadionu Mogren u Budvi, na koju će ulaz biti besplatan.

A najviše posetilaca, graje i radost, i ove godine na Beogradskom manifestu bilo je u zoni “Mašta može svašta” namenjenoj najmlađima. Radionice glume, plesa, crtanja i reciklaže, uz nastupe dečijih horova, pozorišnih predstava za decu, klovnove, stalnu zabavu, koju su omogućavali kostimirani junaci i fantastične levitirajuće figure privukle su do sada najveći broj mališana i njihovih roditelja.

U “Film&Art” zoni predstavilo se osam festivala dokumentarnog i igranog filma iz regiona, a velike zvezde, direktori festivala i reditelji poželeli su da se njihova ostvarenja predstave upravo na manifestaciji ovog tipa. Filmski festivali predstavljaju poseban deo filmske industrije i privlače veliki broj turista i filmske publike. Zato je ova zona Beogradskog manifesta bila posebno zanimljiva za sve one koji su poželeli da se u sred kalemegdanskog zelenila zavale u “lejzi beg” i pogledaju neko dobro filmsko ostvarenje iz zemlje i regiona. U okviru ove umetničke zone bile su organizovane brojne radionice i master klasovi.

Beogradski manifest

Promo

Beogradski manifest, Foto: Promo

Figure od slame, plesna zona, koja je nudila zabavu za celu porodicu, stalna dešavanja i nastupi, filmovi, pozorišne predstave učinili su da i ove godine Beogradski Manifest bude jedna od najposećenijih manifestacija tokom cele godine. Po proceni organizatora Manifest je posetilo više od 140.000 ljudi, što obavezuje da pripreme za sledeću godinu krenu već danas.

Vidimo se na sledećem Beogradskom Manifestu!